Hirmagazin.eu
Főoldal » Templomrom, légvédelmi rakétabázis, Óriások lépcsője, bor – Itthon vagy Zsámbék környékén is – képek
Kirándulás, utazás itthon

Templomrom, légvédelmi rakétabázis, Óriások lépcsője, bor – Itthon vagy Zsámbék környékén is – képek

Nyakas-hegy vonulata elnyújtott és nagyjából 320-300 méteres magas

– mondta Schwarcz Gyula térképész.

A Nyakas-hegy jelentős része Natura 2000-es terület, vagyis az európai ökológiai hálózat fontos része. A tetőre, a zsámbéki kereszthez, amelynek tövében a védett tavaszi hérics és árvalányhaj is virágzik, a Szent Norbert-tanösvényen keresztül vezet az út. Ezen kívül Zsámbék térsége több lenyűgöző romtemplomot is rejt.

A XIII. században épült késő román-kora gótikus stílusú premontrei bazilika romjai Zsámbékon (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

A Nyakas-hegy vonulata elnyújtott és nagyjából 320-300 méteres magas – mondta az M1 Itthon vagy! című műsorában Schwarcz Gyula térképész, aki szívesen nézegeti ezeket a formákat, vonulatokat: éppen a közelmúltban rajzolta le a Zsámbéki-medence kicsinyített mását is.

Több érdekes nevű hely is található Zsámbék környékén

Schwarcz Gyula kitért arra, hogy a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesülettel közösen készítettek egy térképet, amivel az volt a céljuk, hogy a helyi turisztikai látványosságokat, vendéglátóhelyeket összefogják. Kiemelte, a kutatómunka során több érdekes nevet is találtak, ilyen például a szinte csak a vadászok által használt „Kifli-föld”, vagy éppen a „Gáspár-csillag” helynév.

Az „Óriások lépcsőjét” már többen ismerik. Ez egy útnak a része, ami Tökről, Anyácsapusztára vezet – mondta Schwarcz Gyula. Hozzátette, Anyácsa egy régi falu volt, lakói pedig az „Óriások lépcsőjén” keresztül mentek a boltba.

A Nyakas-hegy szarmata mészkőből áll, az egyik legjellemzőbb, legszebb kibukkanása ennek a pados, lépcsőzetes alakzat, amely egész sokáig, közel száz méter mélységig eltart és kedvelt kirándulóhely – mondta.

A szarmata mészkő évmilliók örökségét őrzi

Bármennyire hihetetlen, mégis itt

valaha a Tethys-óceán hullámzott, a benne úszkáló, lebegő élőlények azonban nem tűntek el nyom nélkül,

a szarmata mészkő évmilliók örökségét őrzi, kőbe zárt csigát és kagylót, azonban kardiumot is gyakorta találni.

A Nyakas-hegy lankái kiválóak szőlőtermesztésre

A cardium kagyló szívformájú héja kiállta az idő próbáját. Sőt, még Tök település egyik borászata is felvette a nevét. A Nyakas-hegy lösz borította lankái igazán alkalmasak a szőlőtermesztésre, főleg a ropogós fehér boroknak ad jó alaptalajt, illetve a pezsgőkészítésnek.

A térségben folyamatosan művelés alatt vannak a hegyoldalak, a töki ember nagyon szereti a zöldveltelinit illetve a királylánykát – mondta Monostori Balázs a Cardium borászat borásza.

A Nyakas-hegy jelentős része Natura 2000-es terület

A pincék reneszánszukat élik, az egykori kőbányára viszont a természet jelentkezett be. „A szikla, hiába mutatja lelkét kőkeménynek, az évek alatt úgyis ellágyul”. A repedésekben megkapaszkodó növények előbb vagy utóbb győzelmet aratnak, és tájsebet takarnak. A murvabányát csakúgy, mint az óriások lépcsőjét, az egyik tanösvény állomásként is érinti.

A Nyakas-hegy jelentős része Natura 2000-es terület, vagyis az európai ökológiai hálózat fontos része. A tetőre, a zsámbéki kereszthez, amelynek tövében a védett tavaszi hérics és árvalányhaj is virágzik, a Szent Norbert-tanösvényen keresztül vezet az út.

A zsámbéki öregtemplom története az 1186-os évig nyúlik vissza

A zsámbéki öregtemplom úgy vonzza a tekintetet, hogy a szem alig tud elszakadni tőle. A háromhajós premontrei bazilikát és a szorosan hozzátartozó monostort még a törökök sem rombolták le, csak erődítménnyé alakították.

 A premontreiek az 1186-os körül érkeztek Zsámbékra, amikor III. Béla király második feleségével Capet Margittal egy bizonyos Ainar lovag érkezett Franciaországból

– mondta Balázs Mónika Csilla, a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár intézményvezetője. Hozzátette, Ainar lovag hozott magával premontrei szerzeteseket és ő kapta a királytól Zsámbékot és környékét birtokul. Ezen a birtokon építette fel ezt a bizonyos premontrei prépostságot.

1763. június 28-i földrengés, amelynek epicentruma Komáromban volt, a Zsámbéki-medencében is érezhető volt. A földrengés következtében a bazilika északi mellékhajó boltozata oldalfala is összeomlott.

Zsámbék szomszédjában, Tök település határában a repcetáblák ölelésében egy másik, sokkal kisebb romtemplom hirdeti, hogy errefelé is fontos volt a hitélet. Ezek a kövek bizonyára jó néhány pünkösdi szentmisét hallhattak az idők során.

A romtemplom korát megbecsülni is nehéz. Vannak, akik az építés idejét az Árpád-kor előtti időkre teszik és úgy gondolják, hogy ez a templom nem Tökhöz, hanem egy, a föld színéről mára eltűnt másik településhez tartozott.

A „kókuszt” célja Budapest légterének védelme volt 

Egy másik ma már szinte romosnak nevezhető terület életkora viszont nagyon is ismert. Az elhagyott zsámbéki légvédelmi rakétabázist, fedőnevén „kókuszt”, azért építették az 1980-as évek elején, hogy a főváros légterét védje, biztosítsa háború, támadás esetén. A bázison légvédelmi rakétákat állomásoztattak – mondta Légrády Lajos repülőgép restaurátor. Hozzátette,

1996-ig töltötte be ezt a feladatot a bázis és 1996 után egy színházi bázissá alakult át, illetve itt kapott helyet a repülésrégészeti kiállítás is.

A titkos légvédelmi bázisnak nemcsak az a különlegessége, hogy szépen lassan visszahódítja a természet, hanem az is, hogy eredeti állapotában maradt fenn.

hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hová utazzunk gyerekkel?

info

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom (+Videó)

info

Turisztikai attrakció: megnyílt a Deseda-Kalanderdő

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------