Hirmagazin.eu
Főoldal » Temetőlátogatás, gyertyagyújtás – elhunyt szeretteinkre emlékezünk országszerte (A cikk videót tartalmaz)
Életmód hírek

Temetőlátogatás, gyertyagyújtás – elhunyt szeretteinkre emlékezünk országszerte (A cikk videót tartalmaz)

Tegnap mindenszentek ünnepe volt, ma a halottak napja van, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A hosszú hétvégén százezrek keresik fel elhunyt szeretteik sírhelyeit.

A temetők a legtöbb településen tovább lesznek nyitva. A rendőrök pedig a polgárőrökkel közösen irányítják az autósokat, hogy sehol ne legyen fennakadás a közlekedésben.

Sokan keltek útra országszerte, hogy meglátogassák szeretteik sírját. A miskolci temetőbe többen már korán reggel kimentek, hogy elkerüljék a későbbi nagy tömeget. A temető üzemeltetői azt tanácsolják, ha lehet, a következő napokban is tömegközlekedéssel érkezzenek a látogatók. De a hévízi temetőbe is kora reggeltől érkeztek a látogatók, hogy gyertyát gyújtsanak.

A legtöbb sírkertbe nem lehetett behajtani autóval. Debrecenben az idősek és a mozgáskorlátozottak két kisbusszal juthattak el szeretteik sírjához. Szolnokon pedig az egyik taxi-társaság segít az idős embereknek azzal, hogy ingyen viszik ki őket a temetőkbe, és sokan még a sírok körüli munkálatokban is segítenek.

Nagy volt a tömeg a fővárosi temetőkben

Nagy volt a tömeg a budapesti sírkertekben is. Az Óbudai temetőben már délelőtt több síron égtek a mécsesek. A Fiumei úti sírkert is egész nap forgalmas volt, itt többen a történelmi sírhelyeket is meglátogatták. Ezeknél a Nemzeti Örökség Intézet munkatársai is lerótták kegyeletüket.

Mindenszentek és az azt követő halottak napján megsokszorozódik a temetőkbe járók száma. Ebben az időszakban a nagyobb temetőkben akár több tízezren is megfordulhatnak. Éppen ezért többek között a zalaegerszegi polgárőrök is kiemelten készülnek évről évre erre az időszakra, naponta nyolc fővel segítik a rend fenntartását.

Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja – Bárány Béla – ECHO TV

Kiemelten ellenőrzik a temetőket

A statisztikák szerint ebben az időszakban megnőhet a lopások száma, így a rendőrség is kiemelten ellenőrzi a temetőket. Vannak olyan temetők, ahol lovasrendőrök teljesítenek szolgálatot a napokban.

De nem csak a temetőkben járőröznek a rendvédelmi szervek, hanem fokozottan figyelnek a közlekedésre is a sírkertek környékén. Ugyanis a figyelmetlenség a megnövekedett gyalogos és autós forgalomban könnyen vezethet balesetekhez. A szakemberek szerint a legkönnyebben a fiatalabbakat és az időseket érheti baleset.

Az Országos Katasztrófavédelem szakemberei pedig arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy a kegyeleti gyertyák és mécsesek a temetőkben és otthon is potenciális veszélyforrást jelentenek. November első napjaiban ugyanis évente átlagosan 20-30 olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses, vagy koszorú okoz tüzet.

Hagyományok övezik november elsejét és másodikát

Népi és keresztény hagyományok övezik november elsejét és másodikát, amik mind a halott lelkek sorsához kapcsolódnak. Mindenszentek napja ezért mára összeolvadt a halottak napjával, pedig egyházi szempontból lényeges különbség van a két ünnep között.

November elsején, vagyis mindenszentek napján az egyház nem csak a naptárból jól ismert szentekről emlékezik meg, hanem azokról is, akik életükkel olyan példamutató módon éltek, hogy haláluk pillanatában bizonyára eljutottak az örök üdvösségre – így fogalmazott Kiss László esperes-plébános Hévízen.

Ferenc pápa mindenszentek napján tartott szent miséjén úgy fogalmazott, „szentek a mennyben és a földön is vannak.” Közéjük tartoznak az igaz barátok is, akik segítenek és a legjobbat akarják nekünk.

Gyakran összemosódik a két ünnep a köztudatban

A mindenszentek és a halottak napja a köztudatban gyakran összemosódik, ennek egyik oka az is, hogy az egyház olvasatában egy új ünnepnap, napnyugta után kezdődik, így a ma esti miséket már azoknak a halottaknak is szentelik, akik még nem érték el az örök üdvösséget.

Népi hiedelmek szerint ezen az estén az emberek régen otthon is gyertyát gyújtottak, hogy míg ők a templomban vagy a temetőben vannak, addig a holtak könnyebben hazataláljanak és körülnézhessenek. Azonban éjfél után már nem volt szabad a templomba merészkedni. A hiedelmek szerint ugyanis mindenszentek és a halottak napja közötti éjjel az elhunytak miséznek a templomban.

A népi és az egyházi hagyományokban közös, hogy a gyertya lángja egyszerre jelképezi a halottak lelkét és a világosságot, ami a halottak lelkét a jó útra vezeti.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Rászorulónak segítettek! Köszönjük rendőreinknek! Oszd meg!

Géza

Ha csak egy kis lökés kell, 25+1 mondat, hogy megjavítsd önmagad!

Edit

Megdöbbentő! Ez történik azok szervezetével, akik naponta isznak sört!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------