Image default
Életmód hírek

Teljesen megváltozik a matektanítás Magyarországon

A új Nemzeti alaptanterv egyes elgondolásai az Oktatás 2030 Munkacsoport honlapján jelentek meg. A logaritmust például elfelejtheti a következő generáció.

A számon kérhető tananyag csökkenése, a fogalmak bemagolásának elhagyása – egyebek mellett így változna meg a matematikaoktatás az általános és középiskolákban, ha az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szerint készülnek majd a kerettantervek – írta a Népszava szombaton.

Előzmények:

A lap a NAT-ot fejlesztő Oktatás 2030 Munkacsoport weboldalán megjelent bejegyzést idézi, amely szerint

az oktatás alapja a megértés lesz a mechanikus tanulással szemben.

Az általános iskola alsó tagozatában a “cselekvő tapasztalatszerzésből” kiinduló tanulás lesz az első számú alapelv: rajzoláson és színezésen túli tárgyi tevékenységek során, például

kirakva, lemérve, megtöltve szerezhetnek képet a diákok a fontos matematikai fogalmakól, a definíciók ismerete nem lesz többé követelmény.

A felső tagozaton ugyancsak az életközeli, a gyakorlatban előforduló példák jelennek meg az elvont fogalmak, tételek ismerete helyett – írta a lap.

A NAT-fejlesztők tervei szerint középiskolában is csökken a számon kérhető tananyag mennyisége, a hangsúly a gyakorlati problémák vizsgálatára kerül át, a “túlságosan elvont ismeretek kikerülnek a minimumkövetelményekből”. Így a Népszava ismertetése szerint

kimarad például a logaritmus azonosságai és a logaritmikus egyenletek témaköre,

a szögfüggvények általános kiterjesztése.

Nyitókép: MTI
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Vidd fel az arcodra ezt a zselatinos maszkot és még a legmélyebb ráncaid is azonnal kisimulnak

Edit

Erre költené a pénzt a világ leggazdagabb embere

info

Egy lebénult nő minden este látta, ahogy a férje kilopózik a házból. Egyszer utána gurult a kerekesszékkel…

Mazsi