Természetvédelem, élőlények védelme

Télen sem fagy be, és lenyűgöző lények lakják: az egyetlen magyar meleg vizes patak igazi csoda

Egészen elképesztő látvány a Hévízi-csatorna a téli hidegben.

A téli időszak csak az igazán vakmerő egyéniségeket csábítja csónakázni, pedig létezik az országban egy folyó, ahol egy vízi kaland ilyenkor esik csak igazán jól.

A Hévízi-csatorna a maga nemében páratlan természeti kincs Magyarországon és Európában egyaránt. Az embert leginkább a trópusokra emlékezteti a hely különleges hangulata.

Ahol télen is szinte tavasz van

A Hévízi-tó meleg vizének jelentős részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. Nem kell meglepődni, ha a párafelhő közepette megpillantasz egy csodaszép tündérrózsát, netán egy utadba tévedő szürke gémet, tőkés récét vagy kis vöcsköt. Itt ugyanis a víz hőmérséklete télen is 20 ºC feletti.

A képen – balról jobbra – egy szürke gém és egy tőkés réce látható.

Ha nem hiszed, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendezésében részt vehetsz egy rendhagyó vízi kenutúrán, ahol részletesen is megismerkedhetsz a térség növény- és állatvilágával. Sőt, akár az ujjadat is belemárthatod a patakba, hogy megtapasztald a kellemes, meleg érzetet.

A barangolás a Hévízi-tó déli árapasztó zsilipjétől indul. Innen háromfős kenukban lehet evezni Fenékpusztáig, a visszautat ellenben saját gépjárművel kell megoldani.

A túrákon minimum öt, maximum tíz fő vehet részt, továbbá a szervezők azt kérik, hogy mindenki az időjárásnak megfelelő ruházattal és lábbelivel készüljön. Na meg persze némi élelmet sem árt az útra magaddal vinni.

Kezdő kenusként is megéri kipróbálni

Bár a túra első része ráhangolódással telik, magyarán a vezető megtanítja, hogyan kell evezni és kormányozni, kezdőként sem kell a partvonalról szemlélned a mókát: a technika bárki számára könnyen elsajátítható.

Ha pedig már biztos vagy a dolgodban, nem maradt más hátra, mint gyönyörködni a tiszta vízben és a semmihez sem fogható természeti környezetben.

Madárles és kenutúra a Hévízi-csatorna mentén.

Ezért csak télen lehet kenuzni

A csatorna kizárólag hideg időben várja a kirándulókat, ennek egyik oka, hogy a terület védett, a felügyelők pedig szeretnék elkerülni, hogy a kéretlen látogatók háborgassák a fészkelő madarakat a költési időszakban.

Az út során a 75-ös út alatt is átkelsz, sőt, akár SUP-pal is teljesítheted.

Másfelől a tavaszi-nyári időszakban a lefolyó növényzete olyannyira sűrű, hogy teljesen ellepi a vizet, így abban képtelenség evezni.

Forrás: femina.hu

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Itt a tavaszi madárodú-tisztítás ideje

info

A sündisznók védelmére intenek az állatvédők

Géza

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

Mazsi