Image default
Életmód hírek

Tele van mérgező anyagokkal, mégis mindenki használja: 4 dolog, ami megbetegíthet a lakásban

A lakásban számos olyan rejtett veszélyforrás van, amire az ember nem is gondol. Lehetnek ilyenek a bútorok is, melyeket az ember használ, vagy a vegyszerek, melyekkel takarít.

A beteg épület szindróma, melyről korábban már mi is írtunk, éppen azt a jelenséget takarja, amikor az embert a saját otthona betegíti meg. Kialakulhatnak így olyan hosszú távú betegségek, mint az allergia vagy az asztma, de a káros anyagok okozhatnak hormonzavarokat vagy akár rákot is.

Por a lakásban

A nehezen hozzáférhető sarkokban vagy a bútorok tetején gyűlő por nemcsak az ember orrát irritálja. A George Washington Egyetem kutatói szerint mérgező is lehet. Széles mintabázist elemezve az átlag lakásporban 45 potenciálisan mérgező anyagot találtak, melyből tíz a minták 90%-ában jelen volt. Az egyik visszatérő méreganyag a TDCIPP volt, ez egy lángálló anyag, amit gyakran alkalmaznak a bútoroknál. A TDCIPP-ről feltételezett, hogy rákkeltő. Találtak még ftalátokat is, melyek gyakran fordulnak elő a gyerekjátékokban vagy a linóleumpadlóban, és fenolokat, melyek a takarítószerekből származhatnak.

veszelyes-lakas

Óvatosan illatosíts!

Ha szereted, hogy mindig jó illatú a lakás, érdemes belegondolni, hogy talán a saját egészségednek ártasz a kellemes aromákkal. Az illatgyertyák és illatpárologtatók, de még az illatosító spray-k is tartalmaznak ftalátokat. Ezek a vegyszerek megzavarhatják a hormonrendszert. A ftalátok úgy viselkedhetnek a szervezetben, mint a szintetikus hormonok. A legbiztonságosabb választást a természetes illóolajok jelentik, ha az ember illatosítani szeretne.

A füstölők még ennél is sokkal károsabbak lehetnek. Egy kutatás során a füstölő füstjében finom és ultra finom részecskéket találtak, melyek ártanak a tüdőnek, ezenkívül kiszűrtek 64 káros összetevőt, melyek közt illóolaj és fa égéstermékei is voltak. Ezek java csak irritáció okozására volt alkalmas, de akadt köztük néhány mérgező is. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a füstölő füstje károsabb, mint a cigarettafüst.

A zuhanyfüggöny is káros

A zuhanyfüggöny erős műanyagszagát bizonyos illékony szerves vegyületek adják. Ha ezek elég magas koncentrációban fordulnak elő, irritálhatják a légzőszerveket, és hosszútávon károsíthatják a májat, a vesét és a központi idegrendszert. Az ilyen illékony szerves vegyületek sok forrásból származhatnak: megtalálhatóak a padlóban, a festékben, a bútorokban, a szőnyegekben és a vinyl zuhanyfüggönyben is. Már az is sokat segít, ha a vinyl helyett poliészterre cseréli az ember a függönyt a zuhanyzóban.

Vegyszerek helyett

A természet nyújtotta lehetőségekről nem szabad takarítás közben sem megfeledkezni. Az Ambiance Provencale fertőtlenítő illóolaj-keverék kellemes, tavaszt idéző illatával semlegesíti a levegőben terjedő baktériumokat és vírusokat, elősegítve a felfrissülést és a levegő megtisztulását.

Ambiance Provencale fertőtlenítő illóolajkeverék

Fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból, párologtatóba. Semlegesíti a teret, baktérium- és vírusölő. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre és a levegő megtisztítására vágyik.

Főbb összetevői: kakukkfű, levendula és rozmaring.

Alkalmazása: 10-20 cseppet (tér nagyságától függően) párologtatóba/diffúzorba téve.

Tanácsért és speciális megoldásokért forduljon aromaterapeutához!

A természet nyújtotta leghatásosabb gyógyító erő az illóolajokban rejlik, amelyek a testre és a lélekre is egyaránt hatnak. A Panarom termékek kizárólag 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készülnek, szigorú nemzetközi minőségi ellenőrzésen esnek át, így terápiás célra igazoltan alkalmasak.

femina

Hasonló hírek

Erről neked is tudnod kell: Ezt árulja el a férfiről a szemszíne

Mazsi

Fejenként, 1 millió forinttal segíti meg a kormány a munkanélkülieket, fiatalokat! Íme a részletek!

Géza

Melyik szívet választod? Kiderül, milyen vagy a szerelemben

Géza