Belföldi hírek

Tejmérgezési botrány: még egy dobozt sem vizsgáltak meg

Tejmérgezési botrány még egy dobozt sem vizsgáltak meg 1

Egyelőre csak a vevők elmondásaira alapozzák, hogy nincs szennyeződés a tejben, ugyanis a zsaroló által említett dobozokat kivonták a fogalomból, és a rendőrség lefoglalta. Mint a Ripost megírta, zsarolólevelet kapott több áruházlánc és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) is egy ismeretlentől, aki azt állítja, hogy szennyező anyagot juttatott különböző márkájú tejekbe.

10 millió forintos kárt okozott a zsaroló, és ha elkapják, ezt behajthatják rajta! Tehát nemcsak a zsarolás és a közveszéllyel riogatás miatt vonhatják felelősségre, hanem az anyagi kárt is meg kell majd térítenie. Az üzletek polcairól lefoglalt 40 ezer liter UHT-tejet raktárakba helyezték, de a Ripost megtudta, hogy még nem vizsgálták át őket.

Tejmérgezési botrány még egy dobozt sem vizsgáltak meg
Fotó: Markovics Gábor

– A rendőrség dönt majd arról, mi legyen a lefoglalt termékekkel. De, mivel hatalmas mennyiségről beszélünk, ezért a tétel nagysága és a vizsgálat költségei miatt mérlegelnie kell az élelmiszer tulajdonosának a vizsgálat lehetőségét. Egyelőre szennyezett tejet nem találtunk, ami azt jelenti, hogy egy vásárló se hozott vissza sérült tejet, és emberi megbetegedésről sem tájékoztattak bennünket – nyilatkozta dr. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője.

– Az már biztos, hogy az üzletek polcain nem lehet szennyezett tej, mivel azokat az üzemeltetők leszedették, és a helyükre az új szállítmányból tettek. De továbbra is fenyegetésként kezeljük az ügyet – tette hozzá.

A Ripost információi szerint öt áruházlánc érintett, közülük az Auchan és a Spar már jelezte a vásárlók felé a szennyezés lehetőségét. Dr. Helik Ferenc elmondta, hogy minden vállalkozás saját, egyedi módszere szerint hajtotta végre a vásárlók tájékoztatását.

– Tudomásom szerint már a többi áruházlánc is kifüggesztette a tejes polcaihoz a figyelmeztetést. Az Auchan például még SMS-ben is értesítette a hűségkártyás vevőit a problémáról.

A legfontosabb, hogy a vevők nehogy azt higgyék, hogy nem szabad a magyar termékeket megvenni! A magyar termékek továbbra is kiválóak, a mi esetünkben sem állt le a szállítás – mondta el Mélykúti Tibor, az egyik legnagyobb magyar gyártó, az Alföldi Tej Kft. igazgatója.  A zsaroló, ha szennyezett is, már az üzletekben tehette – azokat pedig már levették a polcról. Az igazgató szerint lehet, hogy a régóta zajló „tejháborúnak” is köze lehet a mostani botrányhoz.

Mint ahogy megírtuk, rég óta zajlik a „harc” a hazai termelők és az importőrök között a külföldről behozott, irreálisan olcsó UHT-tejek miatt. Tavaly szeptemberben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács bejelentést tett az adóhatóságnál és a Nébihnél, mert szerintük csak áfacsalással vagy hígítással tudják ennyire olcsón adni a tejet.

Forrás: Ripost

Fotó: Markovics Gábor

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Exportra is jut a magyar görögdinnyetermésből

info

Hermetikusan zárva a magyar-szerb határ

Edit

Javaslatokat tett Szijjártó az uniós biztosnak a válság megoldására

Edit