Image default
Egészség - betegség

Tegnapig dönthettek a szülők a gyermekük HPV elleni védelméről! Te igényeltél HPV (Humán papilloma virus) elleni ingyenes oltást?

Tegnapig, vagyis 2019. szeptember 12-ig dönthettek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára a HPV (Humán papilloma virus) elleni ingyenes oltást.

A védőoltást a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhették térítésmentesen az iskolákban.

A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette.

Többeket érint a HPV, mint gondolná

A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint a fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza a vírust, pedig 10%-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

Nem csak méhnyakrákot okoz

A legtöbben (68%) a méhnyakrák okozójaként azonosítják a HPV-t, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

Lehet védekezni ellene

„A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni”  hívta fel a figyelmet dr. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

5 tény a HPV-ről

1.     A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken.

2.     A „rákkeltő” HPV-típusok a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rosszindulatú daganatot is képesek okozni.

3.     A HPV elsősorban szexuális érintkezés során terjed, de a fertőzés átviteléhez bőr-bőr kontaktus is elengedő, így az óvszerhasználat önmagában nem jelent megfelelő védelmet.

4.     Bizonyított, hogy a méhnyakrákos esetek közel 100 százalékát a HPV okozza.

5.     A HPV nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes: nemi szervi szemölcsök, a hímvesszőrák, valamint a végbélnyílás körüli rákok egy jelentős részének kialakulásáért is felelős.*

Forrás, további információ, és hogy lehet-e még igényelni:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hpv_2018/hpv_tajekoztato_2018.html

hpvdoktor

Hasonló hírek

Figyelem! Veszélyes új szúnyogfaj terjed Magyarországon!

Géza

Élet-halál kérdése erről beszélni

Edit

Tények és tévhitek az emlővizsgálatról

Edit