Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Te hova öntöd az olajat sütés után? Mutatjuk, mit kellene tenned

A mosogatóba? A vécébe? A szemetesbe? Sok bosszúságot okoz a használt olaj, minden háztartásban probléma, hova kerüljön. Pedig nagyon egyszerű a megoldás!

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Sokan ezt nem is tudják, csak rutinból kiöntik a szemetesbe vagy a vécébe, mosogatóba, és csak akkor bosszankodnak, amikor eldugul a lefolyó. Ez azonban messze nem a legnagyobb probléma, ami a használt olaj miatt keletkezik.

Te hova öntöd az olajat sütés után? Mutatjuk, mit kellene tenned
Fotó: www.profimedia.hu

Nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint hinnéd!

Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ezeken a pontokon felgyülemlik a szennyvíz, máshol keres magának utat, nem a csőrendszerben, ahol idővel eljutna a szennyvíztisztítóba. Így azonban kezeletlenül bekerül a természetes vizekbe, ahol drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát. A szennyvizekben található gombák ugyanis takaróként lepik el a folyók és tavak medrét.

Te hova öntöd az olajat sütés után Mutatjuk, mit kellene tenned 1

De akkor mit lehet kezdeni vele?

Sütés után várd meg, míg kihűl, majd öntsd műanyag flakonba, és abban tárold. Léteznek átvevőhelyek, ahol le tudod adni, és környezetbarát módon feldolgozzák. Az egyik lehetőség, hogy elviszed egy hulladékudvarba (az elérhetőségeikről itt tájékozódhatsz). Itt magát a flakont is add le, ezt sem szabad a szemétbe dobni!

Most már a MOL egyes benzinkútjain is leadhatod a használt étolajat, érdemes megnézned, a közeledben hol van átvevőhely. Az így leadott olajból biozümeanyagot készítenek, amit gázolajgyártáshoz használnak.

Te hova öntöd az olajat sütés után Mutatjuk, mit kellene tenned 2
Fotó: www.profimedia.hu

Van tehát megoldás, érdemes átállni a gyűjtésre, és tartózkodni attól, hogy a vécébe vagy mosogatóba öntsd!

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

7 különleges csobogó a kertbe

info

Variációk tűzrakóra

info

13 kerti ötlet, amitől minden életre kel a ház körül és legalább egyet neked is ki kell próbálnod

Edit