Image default

A magyar közönség két év után, május 17-én találkozhatott ismét az etológussal, Jane Goodall világhírű főemlőskutatóval, aki arról beszélgetet Frej Tamással az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Konferencia Központjában, miként lehet úgy élni a fejlett világban és Magyarországon, hogy az ne okozzon természeti kárt a világ fejletlenebb térségeiben. A beszélgetést az intézet és az Élet Katedrális közösen szervezte.

A 84 éves kutató május 18-án felavatta a róla elnevezett tanösvényt a II. kerületi Vörös-kőváron, amely a Magyar Madártani Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya által 2011-ben elindított haragossikló élőhely-védelmi program egyik helyszíne.

Az avatáson Jane Goodall elsősorban a gyermekekhez szólva mutatta be a környezettudatos neveléssel foglalkozó Rügyek és gyökerek mozgalom alapelveit – mondta el Bitter Zsuzsanna, a Jane Goodall Intézet elnöke. A Jane Goodall tanösvény már idén április 15-től látogatható a közönség számára.

Gombe, Tanzania – Jane Goodall and infant chimpanzee Flint reach out to touch each other’s hands. Flint was the first infant born at Gombe after Jane arrived. With him she had a great opportunity to study chimp development—and to have physical contact, which is no longer deemed appropriate with chimps in the wild. The feature documentary JANE will be released in select theaters October 2017. (Soha nem látott felvételek kerültek elő Jane Goddallról) (National Geographic Creative/ Hugo van Lawick)

Jane Goodall a főemlőskutatás forradalmasítójaként ismert, 1967-től 2003-ig a Gombéi Természetkutató Intézet igazgatója volt. Előadásai hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. 1977-ben megalakította a Jane Goodall Természetkutató Intézetet. A környezetvédelembe a jövő nemzedékeit is bevonva 1991-ben Tanzániában létrehozta a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és gyökerek hálózatot, amelynek munkájában a világ mintegy 100 országában vesznek részt fiatalok és gyerekek.

Magyarország 2006-ban, a Rügyek és Gyökerek Egyesület megalakításával csatlakozott a hálózathoz, amely 2010 óta Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét. Jane Goodall számtalan díj és elismerés birtokosa, 2002 óta az Egyesület Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagykövete, 2003-ban megkapta az Asztúria hercege díjat, 2004-ben pedig a Brit Birodalom lovagja lett.

Így köszönte meg a csimpánz amikor megmentői visszajuttatták a vadonba. Kép: LiveLeak

A főemlőskutató, itt-járta óta is, már több esetben elismerően beszélt hazánkról, az erdőkről, a mezőkről, a gyerekekeről és a magyar emberekről. Köszönjük nekei: Hirmagazin.eu

Forrás: erdekesvilag.hu

Hasonló hírek

5 és 12 millió tonna műanyaghulladék kerülhet az óceánba évente

info

Sav szivárog az olvadó sarkvidéki talajból

Géza

Jane Goodall: Magyarország büszke lehet magára

info