Hirmagazin.eu
Főoldal » Tartományi választás kezdődött Hamburgban
Külföld

Tartományi választás kezdődött Hamburgban

hamburgMTI 2015. február 15., vasárnap 10:22

Helyi törvényhozási választás kezdődött vasárnap reggel Hamburgban, Németország egyik legkisebb és leggazdagabb tartományában.

A Hanza-várost 2011 óta egyedül irányító szociáldemokrata párt (SPD) várhatóan nagy előnnyel nyeri meg a választást, de nem biztos, hogy megőrzi abszolút többségét a képviselőtestületben (Bürgerschaft). A párt a felmérések alapján 47 százalék körüli eredményre számíthat. A legutóbbi, 2011-es választáson a szavazatok 48,4 százalékát szerezte meg, ami 62 helyet jelent a 121 tagú képviselőtestületben.
A választás másik fő kérdése, hogy miként teljesítenek a kis pártok, a liberális FDP és az euroszkeptikus AfD.
Az FDP 2013-ban – 64 év után – kiesett a szövetségi törvényhozásból (Bundestag), és azóta egyetlen tartományi választáson sem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így a 16-ból már csak 6 tartományban rendelkezik képviselettel. A kudarcsorozat Hamburgban megszakadhat, a liberálisok 6 százalékon állnak az utolsó mérések szerint. 2011-ben 6,7 százalékot szereztek.
Az AfD 2013-ban kevéssel elmaradt a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százaléktól, de azóta valamennyi tartományi választáson sikerrel vette az akadályt és Hamburg lehet az első nyugati tartomány, ahol képviseletet szerez. A párt támogatottsága 5-6 százalékos a felmérések szerint.
Amennyiben az FDP és az AfD is bejut a hamburgi képviselőtestületbe, az SPD 47 százalék körüli eredménnyel is elveszíti abszolút többségét. Ebben az esetben várhatóan a Zöldekkel kezdenek koalíciós tárgyalást. Az ökopárt támogatottsága 12 százalék körüli a felmérések szerint.
A konzervatív CDU várhatóan továbbra is a legnagyobb ellenzéki párt lesz, a szavazatok 19 százalékát szerezheti meg. A Baloldal a szavazatok 9-10 százalékára számíthat.
Az 1,8 millió lakosú Hanza-város történelmi kísérlet helyszíne volt 2008-ban: a tartományi választások eredményeként először alakult Németország történetében kereszténydemokrata-környezetvédő (CDU-Zöldek) koalíció, amely azonban a belső viták miatt felbomlott, és 2011-ben előre hozott választásokat kellett tartani. Az SPD azóta sikeresen irányítja a várost, és a polgármester, Olaf Scholz – aki korábban az SPD főtitkára és a szövetségi kormány munkaügyi minisztere is volt – a legnépszerűbb politikus Hamburgban.

Kép: Google;

Hasonló hírek

Zsebtolvajok miatt bezárt az Eiffel-torony

info

Nem akart ölni a kisfiú, ezért őt ölték meg!

Mazsi

Az olaszok kisebbségbe fognak kerülni a saját hazájukban!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------