Hirmagazin.eu
Főoldal » Tarnai Richárd: visszaszorulóban az árubemutatókkal kapcsolatos visszaélések
Gazdaság

Tarnai Richárd: visszaszorulóban az árubemutatókkal kapcsolatos visszaélések

Míg az 1990-es években az árubemutatók mellőzték az erőszakos értékesítési törekvéseket, addig az utóbbi évekre már egyre nagyobb nyomás alá helyezik a termékismertetőkön megjelenteket – idézte fel a Rádió Orienten Pest megye kormánymegbízottja, rámutatva: a nagyobb haszon érdekében változtak a módszerek, a helyszínek és növekedett az eladni kívánt termékek értéke is.

A tisztességtelen kereskedelmet folytató vállalkozások újabb és újabb eszközöket találnak arra, hogy kihasználják az embereket. A siker érdekében lehetővé tették a helyszíneken a hitelfelvételt is, hogy a méreg drága készülékek és szolgáltatások megvételére nyomban a helyszínen rávegyék az érdeklődőket, sokszor a termékek forgalmi értékének többszöröséért.

Az utóbbi időben a tisztességtelen kereskedők az árubemutatók helyett áttértek az egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítésekre.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya ezért országos témavizsgálat keretében ellenőrizte az árubemutatókat és az álcázott termékértékesítéseket, hogy kiszűrje ezeket a cégeket – ismertette Tarnai Richárd. Hozzátette: a kormányhivatal folyamatos ellenőrzéseinek célja egyrészt az időskorú lakosok figyelmének felhívása, másrészt a vállalkozások tisztességtelen magatartásának szankcionálása

A vizsgálatoknál problémát okoz, hogy míg a termékbemutatókra korábban bárki elmehetett, az utóbbi időben már névre szóló meghívóval lehet részt venni ezeken az eseményeken. Sőt a legújabb módszer, hogy az embereket egyedül hívják be, négyszemközt történik a meggyőzés, ennek következtében tanú sem lehet jelen. Így nehezebb az ellenőrök álcázott beépülése is.

Kollégáim kreativitása azonban végtelen, így megtalálják annak módját is, hogy ezekre a zárt találkozókra is bejussanak”

– hangsúlyozta a szakember.

A felderítésekhez részletes információgyűjtésre, több helyszíni szemlére is szükség van. A kormányhivatal a vizsgálatok és a bejelentők tanúvallomásai alapján az esetek kétharmadában szabott ki több millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot, a vállalkozások tisztességtelen magatartása miatt. Kötelezték továbbá a vállalkozásokat, hogy a fogyasztókkal szemben alkalmazott, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot szüntessék meg.

Visszaszorulóban van a visszaélések száma – állapította meg Tarnai Richárd, ismertetve, hogy

míg három éve 43 megalapozott panaszbejelentés érkezett egy évben, addig idén eddig még csak 26.

Elmondható tehát hogy harmadával csökkent az árubemutatókkal kapcsolatos visszaélések száma. Ez a csökkenése a jogalkotás területén bekövetkezett szigorításoknak is köszönhető – fűzte hozzá a Rádió Orient vendége. A Pest megyei kormánymegbízott elmondta: a korábbi kereszténydemokrata törvénymódosítási javaslatnak eredményeképpen három területen is jelentősen keményedtek a szabályok.

Forrás: orientpress

 

Hasonló hírek

Hamarosan megkapják a fogorvosok a 3 millió forint plusztámogatást!

Géza

15%-ra csökken az szja

info

Alig panaszkodunk a forintosítás miatt

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------