Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Tarlós megóvná Budapestet egy „kontrollálatlan áradattól”

Tarlós megóvná Budapestet egy „kontrollálatlan áradattól”

Hirdetés

forrás: MTI

A Fővárosi Közgyűlés szerdán felkérte a főpolgármestert: vizsgálja meg a Budapestet érintő migrációs helyzettel kapcsolatos többletfeladatok ellátási módját és finanszírozási feltételeit.

A testület felkérte Tarlós Istvánt, hogy a feladatellátásban részt vevő fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján valamennyi szükséges döntést terjessze be a testület következő ülésére.

hirmagazin_2015-09-02_160825
Tarlós István főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére a Városházán. MTI Fotó: Kovács Tamás

Tarlós István kijelentette: amellett, hogy a fővárosi intézkedések “bírnak humanitárius motivációval”, a fő cél megóvni Budapestet egy “kontrollálatlan áradattól”.

A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre.

Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni, ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni – jelentette ki Tarlós István, majd megjegyezte, a nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket tévedés befogadni.

A Fővárosi Közgyűlés végül elfogadta az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót, majd felkérte Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg, Budapestre milyen további terhet rónak a menekültek. Az előzetes becslések szerint a várható havi költségek több mint 77 millió forintra rúghatnak.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a közgyűlés ülését követően újságíróknak elmondta, a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik meg, és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe. A helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket.

A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel – fejtette ki.

A közgyűlés alig több mint kétórás ülésének végén 293 millió forint támogatást ítélt meg a július 8-i fővárosi, szakértők szerint több mint 400 millió forintos viharkárok rendezéséhez.

Budapest csatlakozna a GDCO várostervezési és fejlesztési világszervezethez

Budapest csatlakozni kíván a Global Design Cities Organization (GDCO) várostervezési és -fejlesztési világszervezethez – döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A szervezet célja a városi polgárok életminőségének javítása a fenntartható fejlődés fokozásával, élhetőbb városi környezet megteremtése, várostervezési praktikák kölcsönös megosztása, valamint a városok közötti együttműködés és szolidaritás erősítése. Ezen túlmenően olyan közös, a városokat érintő problémákra vonatkozó megoldások keresése, amelyek válaszokat adhatnak a felgyorsult urbanizációs folyamatokra.

A szervezet teljes jogú tagjává akkor válik egy város, ha a GDCO közgyűlése jóváhagyja annak jelentkezési kérelmét. A tagság nincs regisztrációs vagy egyéb tagdíjhoz kötve.

A 2010-es megalapítása óta a GDCO tagsága 26-ra bővült, mely világszerte 19 országot képvisel. A tagok soraiban szerepel többek között Ankara, Bangkok, Cape Town, Eindhoven, Isztanbul, Kazany, Kuala Lumpur, Nicosia, Rotterdam, Szófia, Szöul, Taipei, Yangzhou.

Az elfogadott előterjesztés szerint Melih Gökcek, Ankara főpolgármestere júniusban felkérte Budapest főpolgármesterét, hogy Budapest csatlakozzon a GDCO-hoz. A szervezet elnöki tisztségét – a 2011. júliusi választásokat követően – Ankara városa tölti be.

Ötmillióval támogatja a főváros a beregszászi Európa Kultúra Napját

Ötmillió forinttal támogatja a főváros a beregszászi Európa Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt, amelyet szeptember 25-27. között rendeznek meg – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A háromnapos rendezvény során bemutatkoznak nemzetiségi iskolák mazsorettcsoportjai, lesznek tömeges sport- és szabadidőprogramok, koncertek, valamint nemzetközi fórumok.

A rendezvény költségvetése több mint kilencmillió forint.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
loading...
tűzvédelem