Főoldal » Támadnak! Patkányinvázió sújtja a fővárost
Belföldi hírek

Támadnak! Patkányinvázió sújtja a fővárost

A kellemes idő előcsalogatta a kártevőket a csatornákból. Budapest belvárosában többen is panaszkodnak a patkányok miatt, úgy tűnik, a boltok és éttermek környékén a legrosszabb a helyzet. Az irtást végző céget elérni sem könnyű, a kiszállásukra pedig napokat kell várni.

Több helyről is hallani, hogy megkezdődött a patkányroham. Ám a panaszosoknál is beszédesebb, hogy szinte elérhetetlen a fővárosban patkányirtást végző RNBH Konzorcium. Hétfő reggel 40-50 percnyi folyamatos próbálkozás után is csak foglalt jelzésbe futottunk bele, míg végül elértük a diszpécsert. Panaszosként érdeklődtünk.

„A kollégák folyamatosan végzik a megelőző irtást az utcákban. Bejelentésre természetesen a házakhoz is kimennek, de több napot is várni kell” – magyarázta a cég képviselője. Kérdésünkre, hogy mennyire ajánlja a boltokban kapható patkányirtót, azt felelte: – „Az általunk használt szer hatásosabb, ráadásul a kollégák a bejelentés után ingyen szállnak ki és végzik el az irtást” – összegezte az előnyöket.

Ugyanakkor nehéz ilyen helyzetben türelmesnek lenni. Pláne tétlenül várni!

„Már patkánycsapdát is kitettünk az udvarra, mert pimaszul másznak elő a pinceablakokon a patkányok. Nemrég az emeleti folyosókon is futkározott egy, a férjemnek kellett szólnom, hogy csapja agyon. A korábbi években nem volt ennyi gond a patkányokkal” – panaszolta lapunknak Gabriella, aki az egy terézvárosi társasházban él.

Támadnak! Patkányinvázió sújtja a fővárost 1
Fotó: MTI

Az ijesztő rágcsálók nem csak a társasházban lakók életét keserítik meg, ételmaradék után kutatva az utcán is gyakran megjelenhetnek. Nem csak a látványuk lehet sokkoló, járványveszéllyel fenyegethetnek, s akár a sétálni vitt kisebb testű kutyákat is megtámadhatják. Mint azt az egyik belvárosi közös képviselőtől megtudtuk, az éttermek és boltok környéke a legveszélyeztetettebb – az ételmaradékok miatt:

„Rendszeresen panaszkodnak a lakók, folyamatosan teszem a bejelentést a patkányirtók felé, az udvarokra pedig csapdákat helyezek ki. Ennél többet nem tehetek, a környékbeli vendéglátósok viszont igen. Ám tisztelet a kivételnek, a többség magasról tesz a szeméttárolás és élelmiszerhulladék-kezelés legalapvetőbb higiéniai szabályaira, így nem csoda, hogy megszaporodtak a rágcsálók. Pedig ezek a dögök az ő üzletüknek is ártanak…” – magyarázta a Ripost-nak Venczel Edit közös képviselő. Szerinte az egységes fellépés lehet a legjobb ellenszer a rágcsálókkal szemben, ugyanakkor, meglátása szerint a környék közös képviselői közül sem mindenki veszi fel a harcot, s teszi ki a csapdákat a patkányoknak.

Támadnak! Patkányinvázió sújtja a fővárost 2
Fotó: AFP

HÉV-végállomáson is láttak dögöket

Nem csak a fővárost sújtja a kártevő-probléma. Szentendrén szintén panaszáradattal szembesültünk. A helyiek szerint városszerte mászkálnak a patkányok, az egyik legszennyezettebb terület a HÉV végállomás környéke, ahol ráadásul egy nagyáruház is található.

Hol lehet bejelentést tenni?

Sok budapestinek a patkányirtás kapcsán a Bábolna Bio Kft. jut az eszébe, mely 47 éven át végezte ezt a munkát a fővárosban. Ám tavaly nyár óta az RNBH Konzorcium végzi ezt a munkát, a lakosság számára ingyenesen. A bejelentéseket a 06/70-364-6531 telefonszámon fogadja hétfőtől péntekig, 8 és 16 óra között. E-mailben is lehet őket keresni a [email protected] címen. Fontos, hogy a bejelentő adja meg az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról, valamint a telefonszámát, melyen elérhetik.

Meglepő tények a patkányokról

– Ne húzzunk le ételmaradékot a vécén! A kifinomult rágcsálók számára egy ilyen tett felér egy meghívóval, ugyanis több emeletes magasságot is képesek függőlegesen felfelé haladni a csatornában. – Bár kicsinek tűnnek, akár egy méterre is képesek felugrani a patkányok, így a nyitott kukák sem jelentenek gondot nekik. – Akár egy 200 forintos érme átmérőjű lyukon is képesek magukat átpréselni ezek a kártevők, melyeknek nincs természetes ellenségük a csatornákban. – Egy patkány 30 centiméteresre is megnőhet, ráadásul mindenevő.

Forrás: Ripost

Fotó: 123RF

Hasonló hírek

Nagy István: Ha az ellenzék hatalomra jut, veszélybe kerül a termőföld

Géza

Ezt tudja az új kerítés a déli határon

Edit

Törökszentmiklósi tűz: az anyuka is meghalt

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------