Hirmagazin.eu
Főoldal » Takács Marika az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy meg fog halni – A legendás televíziósra emlékezünk
Életmód hírek

Takács Marika az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy meg fog halni – A legendás televíziósra emlékezünk

Elkeseredésében jelentkezett egy meghallgatásra, majd ő lett a televíziózás első sztárjainak egyike. 23 éve, május 9-én hunyt el Takács Marika.

Takács Marika a Magyar Televízió első igazolt bemondónője volt / Fotó: Fortepan - Kotnyek Antal Takács Marika a Magyar Televízió első igazolt bemondónője volt / Fotó: Fortepan – Kotnyek Antal

Takács Marika (született Takács Mária, asszonynevén Kazimir Károlyné, Resicabánya, 1938. november 25. – Budapest, 1997. május 9.) 1957-től, nyilvános adásai kezdetétől a Magyar Televízió bemondónője, az intézmény posztumusz örökös tagja. Férje Kazimir Károly volt.

1957-ben érettségizett Ferencváros egyik legrégebbi középiskolájában, a Fáy András Gimnáziumban. Az iskola 1983-as jubileumi ünnepségének egyik szereplője volt.

Az ELTE Bölcsészkarán középiskolai tanári diplomát szerzett. Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is, közben pedig énekelni tanult.

Alkalmi műsorközlőként figyeltek fel rá. A szigetszentmiklósi, frissen érettségizett leányt egy tehetségkutató énekversenyről hívták be meghallgatásra. A Rádió és Televízió évkönyv szerint a televízió saját bemondónője 1957. július 25-én mondta el első, néhány mondatos konferanszát. A nyilvános magyar televíziós adások sugárzásának kezdetétől a Magyar Televíziónál dolgozott.

Közreműködött több szórakoztató műsorban, filmben, illetve a Magyar Rádió adásaiban és szerepelt színpadi műsorokban is. Az 1965-ben az Erkel Színházból közvetített Tessék választani! adást Novotny Zoltánnal vezette közösen. Ugyanebben az évben egy Népstadionban megrendezett koncerten angolul üdvözölte a fellépő Louis Armstrongot. 1966-ban és 1967-ben a táncdalfesztivál társműsorvezetője volt.

1988-ban Molnár Miklós Balázs Béla-díjas tévéoperatőr és fotóművész vele készítette el az első – és sokáig egyetlen – színes, tükrös kamerával három dimenzióban forgatott interjút, melyet azonban a készítő is csupán 2008-ban láthatott.

58 évesen, mellrákban hunyt el. A Magyar Televízió emlékműsort sugárzott róla. Az intézménynek 1998 óta posztumusz örökös tagja. Férje Kazimir Károly rendező, színigazgató volt. Lánya, Kazimir Anna Mária újságíró, sajtóreferens, és 2005-ben diplomamunkaként ötven perces dokumentumfilmet forgatott édesanyjáról A nevetés és a felejtés filmje címmel.

Díjai, elismerései

Az MRT elnökségének nívódíja (több tévéműsor vezetéséért, 1973)[16]
A Szocialista Televízióért Emlékérem (1982)[17]
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1995)
Magyar Televízió posztumusz örökös tagja (1998)

Filmjei

Szerelem csütörtök (Fejér Tamás – 1959)
Mikszáth életútja (rövidfilm – 1960)
Délibáb minden mennyiségben (Szinetár Miklós – 1962)
Miért rosszak a magyar filmek? (fekete-fehér filmszatíra, Fejér Tamás – 1964)
City of Fear (Peter Bezencenet – 1965)
Patyolat akció (Fejér Tamás – 1966)
Ezek a fiatalok (Banovich Tamás – 1967)
Gyula vitéz télen-nyáron (Bácskai Lauró István – 1970)
Hahó, Öcsi! (Palásthy György – 1971)
Zenés TV színház (epizódok: Örökzöld fehérben feketében 2., 1974; Lót, 1985)

A televíziózás hőskorában igazi legendának számított Takács Marika, aki „bemosolyogta magát szinte minden magyar lakásba”. Ő volt a Magyar Televízió első igazolt bemondója, aki az utolsó éveiben sem tudta elfogadni, hogy mellőzik.

Huszonhárom éve már, hogy – mindössze 58 évesen – 1997. május 9-én itt hagyott minket. Életét a Fortepan képei és az Arcanum blog segítségével idézzük fel:

Galéria


Hasonló hírek

Robert De Niro elmesélt egy viccet: milyen az élet 20 év házasság után?

Mazsi

Szívbemarkoló: négy évig küldött naponta sms-t halott édesapjának egy nő – Aztán válasz is érkezett az üzenetekre

Mazsi

Mikor lesznek munkaszüneti (ünnep) napok 2020-ban?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!