Hirmagazin.eu
Főoldal » Tajani: Az Európai Néppárt nem létezhet a Fidesz nélkül!
Külföld

Tajani: Az Európai Néppárt nem létezhet a Fidesz nélkül!

Politikai hibaként értékelte a Fidesz európai néppárti tagságának megkérdőjelezését Antonio Tajani, a pártcsalád alelnöke.

A Hajrá Olaszország jobbközép olasz párt politikusa a Fidesz meghatározó szerepét hangsúlyozta a néppárti Ursula von der Leyen megválasztásában az Európai Bizottság élére a közmédiának pénteken Rómában adott interjúban.

Antonio Tajani kijelentette: meggyőződése, hogy az Európai Néppárt (EPP) nem létezhet egy olyan jelentős ország képviselete nélkül mint Magyarország.

Az Európai Néppárt nem létezhet a Fidesz nélkül

Természetes, hogy akadnak nézeteltérések, senki sem tévedhetetlen, de úgy gondolom, politikai hiba lenne nem tenni azért, hogy a Fidesz továbbra is a néppárt tagja legyen – vélekedett az olasz politikus, akit az EPP novemberi zágrábi tisztújító kongresszusán az európai pártcsoport alelnökének választottak.

A Hajrá Olaszország (Forza Italia, FI) római székházában nyilatkozó Antonio Tajani előrelépést,

jelzést szorgalmazott az EPP és a Fidesz részéről is.

„Üzenetet küldök a Fidesznek: nyújtson kezet, hogy kéznyújtásra találjon. Mi a Forza Italia nevében a három bölcs pozitív véleményében hiszünk, és reméljük, hogy a Fidesz az EPP-ben marad” – mondta a FI egyik alapítójaként ismert Tajani. Elmondta, hogy a pártelnök Silvio Berlusconi szintén azt kérte Orbán Viktortól, tegyen meg mindent az Európai Néppártban maradásért.

Antonio Tajani úgy vélte, Orbán Viktor munkájának is köszönhető, hogy a jelenlegi Európai Bizottság állt fel, és élére a néppárti Ursula von der Leyen került.

A bölcsek értékelése a következő hetekben várható

Az Európai Néppárt a Fidesz és a néppárti elnökség közös javaslatára márciusban felfüggesztette a Fidesz EPP-tagságát – ezáltal a Fidesz jogainak gyakorlását – egy értékelő testület jelentésének leadásáig. A vizsgálattal megbízott úgynevezett bölcsek értékelése a következő hetekben várható.

A józan ész oldalán állok. A megoldás általános érdek Európa stabilitása, a néppárt és Magyarország számára is. Úgy gondolom, Magyarországnak is hasznos, ha a Fidesz a néppárt tagja, s a Brexit után ez méginkább így lesz” – hangsúlyozta Antonio Tajani. Megjegyezte, hogy

a Fidesz képviselői mindig lojálisan és korrektül végezték munkájukat

a brüsszeli intézményekben éppúgy, mint a strasbourgi parlamentben. Kiemelte Járóka Lívia EP-alelnök kisebbségek védelmében végzett munkáját, és kiválónak nevezte Várhelyi Oliver biztosi kinevezését.

A Fidesz mindig együtt szavazott az EPP-vel

Tajani szerint „lehet egyet nem érteni azzal, ami esetleg Magyarországon történik, bizonyos ügyekkel, gondoljunk például az (CEU) egyetemre, de hangsúlyozom, hogy Brüsszelben és Strasbourgban a Fidesz mindig összhangban szavazott az EPP-vel.”

Antonio Tajani hozzátette, hogy pártja a jogállamiságot érintő 7. cikkely szerinti eljárás ellen szavazott (az Európai Parlamentben) Magyarország esetében. Elmondta, a FI szerint nem volt elegendő indok az eljárás elindítására, az előző Európai Bizottság „nem megfelelően egyensúlyozott” hozzáállása miatt.

Máltával szemben nem történt semmilyen lépés

Példaként említette, hogy Máltával szemben nem történt semmilyen lépés, miután a szigetországban megölték Dafne Cariana Galizia újságírót, és mint kiderült, a „gyilkosság megrendelői vagy cinkosai a szocialista kormánypalotába voltak bejáratosak”.

„Ha egyensúlyozott Európát akarunk, ha szigorúak akarunk lenni, akkor ugyanolyan mértékben kell szigorúnak lenni mindenkivel. Nem lehet szigorúnak lenni az egyik országgal szemben, és egy másik esetében úgy tenni, mintha nem történne semmi. A volt Európai Bizottság túl sokáig szemet hunyt Máltával szemben. Ha a szabályokat, a jogállamiságot tiszteletben akarják tartatni, akkor minden tagállammal szemben ugyanolyan magatartás követendő, és ez nem így történt” – hangoztatta Antonio Tajani.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Tízezrek tüntettek Montenegróban az ország függetlensége mellett

Géza

Csalódott Bécsben Timmermans

Géza

Sarkvidéki hideg tört az Egyesült Államokra (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------