Hirmagazin.eu
Magyar találmányok

Szuperzöld magyar fejlesztésű jármű szeli a habokat

A Balatonon és a tengeren is szépen szeli a hullámokat az elektromos meghajtású, magyar fejlesztésű jet ski. Az igazán környezetkímélő járműről Rádi Péter gépészmérnök és Rédei Ákos hajótervező mérnök beszélt az M1 Kék bolygó című műsorában.

 

Nagy valószínűséggel már az idén nyáron elkezdődhet a magyar fejlesztésű electrojetek sorozatgyártása: az első prototípus ugyanis kiválóan teljesít a tengeri és a balatoni teszteken egyaránt.

A jets kire megszólalásig hasonlító vízi jármű tisztán elektromos meghajtású, így még véletlenül sem terheli a környezetet: nem hagy olaj- vagy benzinfoltot az élővizekben maga után.

Zöldautók után jönnek a zöldjetek

Az electrojettel lehetséges a szabadidő igazán minőségi eltöltése: csak minimális mértékben zavarja a környezetet, az élővizeket, illetve azokat az embereket, akik adott esetben ugyanazon a vízen hajóznak, ahol mi – derült ki a Kék bolygó műsorából.

A tervezők bíznak abban, hogy néhány év múlva az elektromos meghajtású vízi járművek a zöldautókhoz hasonló népszerűségre tesznek szert.

Rádi Péter gépészmérnök, a tervezőcsapat tagja úgy véli, hogy előbb-utóbb szigorítások várhatók a vízi járművek használata terén. Megszabhatják, hogy belső égésű motorokat nem lehet használni az élővizeken, és „innen kezdve egyre nagyobb létjogosultsága lesz a tisztán elektromos meghajtású vízi járműveknek” – vetítette előre.

Az elektromos autókban és az electrojetben sokkal több a hasonlóság, mint gondolnánk: kisebb fenntartási költség, lényegesen kevesebb karbantartási igény és jó menetdinamika jellemzi sokkal kisebb hangterhelés mellett. A fejlesztők ugyanakkor jelenleg azon dolgoznak, hogy még csendesebb legyen az electrojet.

A gyártás során is törekednek a fenntarthatóságra.

Egy töltés – egy-másfél óra száguldozás

Az electrojetet egy háromfázisú aszinkron motor hajtja. Lítium akkumulátorok használatával sikerült minimalizálni a súlyt, így megvan az a fajta dinamikája a járműnek, ami szükséges. Saját beépített töltővel rendelkezik: megfelelő parti áramcsatlakozás esetén is és gyorstöltővel két óra alatt nyolcvan százalékra lehet tölteni.

Egy töltéssel egy-másfél másfél órát száguldozhatunk vele a vízen, ami harminc–negyven kilométert jelent.

Az electrojet azért igazán különleges, mert egyetlen olyan hozzá hasonló jármű sem született a világon, amelyet a tervezés pillanatától tisztán elektromos meghajtásúnak álmodtak meg.

A zöld vízi jármű iránt máris rendkívül nagy az érdeklődés – de eddig csak egyetlen prototípus készült belőle.

Forrás és képek: M1

Hasonló hírek

Világszenzáció lesz! Sérülésmentes sportpadlót fejleszt a magyar építőipari gyártó

Géza

Magyar technológia jelenthet megoldást az autizmussal élőknek

Edit

Magyar találmány: Gondolattal lehet üzenni a virtuális térbe!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian