Csillagászat, űrkutatás

„Szuperföldet” fedeztek fel a Naprendszerünk szomszédságában

Besokallt a NASA csillagásza kitálalt a rejtélyes Nibiru bolygóról 1

Az Európai Déli Obszervatórium közlése szerint az újonnan felfedezett objektum tömege a Föld háromszorosa, központi csillagát, a Barnard-csillag nevet viselő vörös törpét 233 nap alatt kerüli meg.

Ez a viszonylag hűvös csillag Naprendszerünk egyik legközelebbi szomszédja. Annak esélye, hogy itt élet jeleit találják, a szakértők szerint nagyon csekély. Bár a Barnard’s Star b nevű objektum jóval közelebb kering csillaga körül, mint a Föld a Nap körül, ennek ellenére mínusz 170 Celsius-fok uralkodik rajta az ESO csillagászai szerint. A törpecsillag a Nap által a Földnek adott energia csak két százalékát adja át a bolygójának.

A csillag körüli bolygó utáni kutatások eddig eredménytelenek voltak. A keresést megnehezítette az a tény, hogy a törpecsillag viszonylag gyorsan mozog. A mostani áttörést nagy pontossággal dolgozó mérőműszerek adatainak kombinációja tette lehetővé. Ignasi Ribas, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, hogy 99 százalékban biztosak abban, hogy a vizsgált övezetben egy bolygó található.

A kutatók az úgynevezett radiálissebesség-módszer segítségével bizonyították a bolygó létezését. Egy bolygó gravitációs ereje vonzza a csillagot, amely körül kering, a csillag pedig ennek hatására kissé imbolyog. Ha a csillag a Földről nézve elmozdul, a Doppler-effektus hatására a fényspektrum egy kissé a hosszabb hullámú vörös fény felé tolódik el. Ha közelebb jön, a spektrum inkább a rövidebb hullámú kék fény irányába tolódik.

A Ribas vezette kutatásban részt vettek a londoni Queen Mary Egyetem tudósai, a Berni Egyetem csillagászai és a Genfi Egyetem csillagászati obszervatóriumának tudósai. A tudósok felfedezésükről a Nature tudományos lapban számoltak be.

forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Titkos UFO-aktákat nyitott meg a CIA! – Fotók!

Mazsi

Fekete lyukak nyomában – százéves a relativitáselmélet

Edit

Rejtélyes UFO szállt a magasba egy mexikói vulkánból!

Mazsi