Hirmagazin.eu
Főoldal » Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól!
Tudástár - minden érdekesség

Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól!

Szi­get­vár musz­lim za­rán­dok­hely lehet a szul­tán itt el­te­me­tett szíve miatt.

Valószínűleg Szigetváron temették el a tévésorozatból is ismert legendás török szultán, Szulejmán (uralkodott: 1520-1566) belső szerveit, így szívét is.

Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól!

A vélt helyszínen, Szigetváron most ásatások zajlanak. Tavaly decemberben jelentették be, hogy minden valószínűség szerint megtalálták Szulejmán, a mohácsi győző sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen.

Egy időre felfüggesztik az ásatást

Pénteken a jövő évig lezárulnak Szulejmán sírkomplexumának idei ásatási munkálatai – mondta el Pap Norbert, a török-magyar kutatócsoport vezetője a sajtóbejáráson az MTI-nek. A nemrég feltárt dzsámi után egy derviskolostor-részt is találtak. Onnan többek között ópiumpipák és játékhoz használt dobókockák is előkerültek. Egy újabb épület nyomára is bukkantak ott, ahol a Szulejmán síremlékét védő katonák laktanyáját gyanították.

Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól! 1

Eltitkolták a szultán halálát

Mint ismert, a legendás szultán Szigetvár ostroma közben halt meg 1566-ban, 72 éves korában. Halálát azonban a török hadvezetés eltitkolta, nehogy a csapatok megfutamodjanak. Szulejmán testét Isztambulba vitték, de a belső szerveit – így a szívét is – kivették, és a helyszínen eltemették. A legjelentősebb oszmán uralkodó

szigetvári sírhelye egy évszázadig muszlim zarándokhelyként szolgált,

a szigetvári vár falain belül épült dzsámihoz hasonlóan. Evlia Cselebi török történetíró korabeli leírása szerint ebben mindig nagy muszlim sokaság imádkozott. Aztán a Szulejmán-türbe a Habsburg-török háborúk idején megsemmisült. Egyes verziók szerint az osztrák katonák rabolták ki és pusztították el.

Heves viták a kegyhely körül

Ha jövőre megtalálják magát a türbét is, és a török állam által már felajánlott segítséggel kegyhellyé teszik, Szigetvár és Magyarország újra a muszlimok zarándokhelyévé válhat. Ez persze itthon vitákat is kivált: sokan azt mondják, ne állítsunk emléket a Magyarországot megszálló törököknek, a mohácsi csatában minket leigázó uralkodónak. Mások viszont úgy vélik: manapság, amikor folyamatos a muszlim terrortámadások veszélye, megmentheti a merényletektől az országot, ha minden évben muzulmán látogatók tízezrei tisztelegnek az iszlám világ egyik legnagyobb kalifájának sírhelyénél.

A szigetvári várban is felújítások kezdődtek

A szigetvári várban múlt héten kezdődött a felújítás. Szeptemberig rendbe teszik a parkját, világítását, a várfalakat. Idén 450 éve volt a legendás ostrom, amelynek végén Zrínyi Miklós és társai, kirohanva a várból, hősiesen feláldozták az életüket. A jubileum szeptember 7-i központi programján várhatóan

Szigetvárra látogat Áder János államfő meghívására Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Lények, amiknek eredetét senki nem ismeri!

info

Így készítsünk rozmaringos citromos szappant otthon

Mazsi

A posta világnapja október 9.

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------