Image default
Tudástár - minden érdekesség

Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól!

Szi­get­vár musz­lim za­rán­dok­hely lehet a szul­tán itt el­te­me­tett szíve miatt.

Valószínűleg Szigetváron temették el a tévésorozatból is ismert legendás török szultán, Szulejmán (uralkodott: 1520-1566) belső szerveit, így szívét is.

Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól!

A vélt helyszínen, Szigetváron most ásatások zajlanak. Tavaly decemberben jelentették be, hogy minden valószínűség szerint megtalálták Szulejmán, a mohácsi győző sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen.

Egy időre felfüggesztik az ásatást

Pénteken a jövő évig lezárulnak Szulejmán sírkomplexumának idei ásatási munkálatai – mondta el Pap Norbert, a török-magyar kutatócsoport vezetője a sajtóbejáráson az MTI-nek. A nemrég feltárt dzsámi után egy derviskolostor-részt is találtak. Onnan többek között ópiumpipák és játékhoz használt dobókockák is előkerültek. Egy újabb épület nyomára is bukkantak ott, ahol a Szulejmán síremlékét védő katonák laktanyáját gyanították.

Szulejmán szíve menthet meg minket a terrortól! 1

Eltitkolták a szultán halálát

Mint ismert, a legendás szultán Szigetvár ostroma közben halt meg 1566-ban, 72 éves korában. Halálát azonban a török hadvezetés eltitkolta, nehogy a csapatok megfutamodjanak. Szulejmán testét Isztambulba vitték, de a belső szerveit – így a szívét is – kivették, és a helyszínen eltemették. A legjelentősebb oszmán uralkodó

szigetvári sírhelye egy évszázadig muszlim zarándokhelyként szolgált,

a szigetvári vár falain belül épült dzsámihoz hasonlóan. Evlia Cselebi török történetíró korabeli leírása szerint ebben mindig nagy muszlim sokaság imádkozott. Aztán a Szulejmán-türbe a Habsburg-török háborúk idején megsemmisült. Egyes verziók szerint az osztrák katonák rabolták ki és pusztították el.

Heves viták a kegyhely körül

Ha jövőre megtalálják magát a türbét is, és a török állam által már felajánlott segítséggel kegyhellyé teszik, Szigetvár és Magyarország újra a muszlimok zarándokhelyévé válhat. Ez persze itthon vitákat is kivált: sokan azt mondják, ne állítsunk emléket a Magyarországot megszálló törököknek, a mohácsi csatában minket leigázó uralkodónak. Mások viszont úgy vélik: manapság, amikor folyamatos a muszlim terrortámadások veszélye, megmentheti a merényletektől az országot, ha minden évben muzulmán látogatók tízezrei tisztelegnek az iszlám világ egyik legnagyobb kalifájának sírhelyénél.

A szigetvári várban is felújítások kezdődtek

A szigetvári várban múlt héten kezdődött a felújítás. Szeptemberig rendbe teszik a parkját, világítását, a várfalakat. Idén 450 éve volt a legendás ostrom, amelynek végén Zrínyi Miklós és társai, kirohanva a várból, hősiesen feláldozták az életüket. A jubileum szeptember 7-i központi programján várhatóan

Szigetvárra látogat Áder János államfő meghívására Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Hihetetlen dolgot fedezett fel a saját hálószobájában egy amatőr tudós

Mazsi

Bizarr genetikai mutáció: Hihetetlen, mi történt a banánnal!

Mazsi

Rejtélyes égi jelenség keltett pánikot a lakótelepen

Mazsi