Főoldal » Szükségállapot Görögországban: mi lesz a turistákkal?
Külföld

Szükségállapot Görögországban: mi lesz a turistákkal?

Görögország szükségállapotot hirdetett, mivel az erdőtűz továbbterjedt az Athéntól keletre fekvő városok felé.

A helyieket evakuálják, miközben már több mint 60 halálos áldozata van a természeti katasztrófának, hat turista pedig eltűnt. A hatóságok szerint további áldozatokra lehet számítani. Megmutatjuk, hogy mely területek azok, amelyeket most nem ajánlott felkeresni Görögországban.

A magyar Külügyminisztérium honlapján az alábbi közlemény olvasható:

“Görögországban nyaraló magyar honfitársaink az elkövetkező napokban kerüljék el a következő települések környékét: Rafina, Mati, Nea Voutzas, Nea Makri. Amennyiben a szállásuk közelében erdőtűz alakulna ki minden esetben, kövessék a szállásadó által javasolt evakuálási tervet, valamint a katasztrófavédelem utasításait.

A görög katasztrófavédelem telefonszáma: 199.”

Az érintett települések kedvelt turistacélpontok. Az Athéntól mintegy 30 kilométerre fekvő Mati településnél sokan a fellobbanó erdőtüzek elől a tengerpartra menekültek, vagy többen beugrottak a tengerbe, de nem tudtak kiúszni. A helyi katasztrófavédelem, a haditengerészet és helyi halászok igyekeztek a vízbe menekült embereket kihozni a szárazföldre.

FORRÁS: AFP/ANGELOS TZORTZINIS

A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is voltak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. Hírügynökségi jelentések szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart felé.

Délután az Origo telefonon megkereste az athéni magyar nagykövetséget. Kérdésünkre a konzul megerősítette, hogy bár nőtt a halálos áldozatok száma, magyar turisták nem kerültek veszélybe és eddig magyarok nem kértek segítséget a nagykövetségtől.

Mati, 2018. július 24.FORRÁS: MTI/AP/THANÁSZISZ SZTAVRAKISZ

A görög hatóságok szerint a mostani tűz a legsúlyosabb 2007 óta, már több százan hagyták el az otthonukat, az áldozatok száma pedig folyamatosan emelkedik, az eltűntek között turisták is vannak. A brit külügyminisztérium felhívta a turisták figyelmét arra, hogy hétfőn és kedden erdőtűzek pusztítottak  Görögország egyes déli vidékein és Athén környékén. Hozzátették, hogy az érintett terület kicsi, de a tűz nagyon komoly károkat okozott.

A Görögországba utazó turisták nagy részét nem fenyegeti veszély, közvetlen veszélyben azok sincsenek, akik Athénban tartózkodnak. Az ABTA (Association of British Travel Agents), a brit utazási irodák szövetsége szerint előfordul, hogy az athéni Eleftherios Venizelos reptérről máshová irányítják a gépeket,

mivel a térséget borító füst miatt rosszak a látási viszonyok.Akiknek tehát a járata az athéni Eleftherios Venizelos reptéren landolna, azoknak mindenképp érdemes előzetes tájékozódni, hogy valóban ott fog-e leszállni a gépük.

A károkat még nem sikerült felmérni, de a tűz jelentős pusztítást okozott. Több mint kétszáz épület semmisült meg és kétszáz autó égett ki. A turisztikai csúcsszezonban a turizmusra is komoly hatást gyakorolhatnak az időről-időre fellobbanó erdőtüzek. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő háromnapos gyászt hirdetett ki.

Forrás: MTI, Origo

Hasonló hírek

Obama volt bizalmasa elárulta: idegesen fogadta Romney gratulációját az amerikai elnök

info

Megfejtették, mi okozta a kaliforniai tűztornádót – VIDEÓ

Mazsi

Nincsenek külső behatásra utaló nyomok a lezuhant gép burkolatán

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------