Image default
Életmód hírek

Szombattól jön a változás a patikákban – ezt fogja látni a gyógyszereken

Már csak két nap van hátra a határidőig: az egyedi gyógyszer azonosítási rendszer február 9-től, szombattól indul élesben az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is.

A rendszer lényege, hogy minden egyes vényköteles gyógyszer dobozát egyedi azonosítóval kell ellátni, melyek segítségével a vásárlóknak való átadáskor ellenőrizhető a termék származása. Az egyik uniós irányelv módosítása kapcsán bevezetett rendszer célja a hamis gyógyszerek kizárása.

Az uniós rendszer 4600 gyártó-helyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint – írja a piacesprofit.hu.

A csomagoláson lévő azonosítót a gyógyszer rendeltetési helyére vonatkozó információkkal együtt egy rendszerbe kötelesek feltölteni a gyártók. Ezeket a célországban ellenőrzik, s mikor a vásárlónak átadják a patikában, a gyógyszertári dolgozók deaktiválják az eladott doboz kódját a rendszerben.

A rendszer üzemeltetésének költségeit a forgalomba-hozatali engedélyek tulajdonosai állják, ez 400 ezer forint csatlakozási díjból és 3 millió 332 ezer forint éves díjból áll. A gyógyszergyártóknak magasabb költségei lesznek, mert minden egyes gyógyszeres dobozra külön azonosítót kell tenniük.

rendszert már tesztelték, de vélhetően sok helyen maradnak még nyitott kérdések, mint a nem kiadható gyógyszerekkel kapcsolatos protokollok, ráadásul kisebb-nagyobb változások később is várhatók a rendszerben. Itthon a rendszer bevezetése jól áll a magyar adattárházat üzemeltető HUMVO Nonprofit Zrt. szerint a bevezetés technikailag jól áll, mind a közforgalmú patikák, mind az intézeti gyógyszertárak, és a nagykereskedők túlnyomó része sikeresen teljesítette a megfelelőségi tesztet. Az utolsó napokban a szerződések megkötésével azonban érdemes igyekezni, figyelemmel arra, hogy a rendszerhez való kapcsolódás feltétele az érvényes megállapodás – írja a portál.

Forrás: Blikk.hu

Illusztráció: Northfoto

Hasonló hírek

Hogyan válasszunk télen testápolót, arckrémet?

info

Mikortól számít valami párkapcsolatnak?

Edit

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet a busójáráson

Géza