Csaták, ütközetek

Szolnoki csata

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A magyar csapatok Törökszentmiklóson táboroztak. A magyar lakosság rendszeresen hírt adott a császári csapatok tevékenységéről. Így arról is, hogy a Szent János kápolna környékén ágyúkat helyeztek el Szanda felé irányítva.

Damjanich tábornok haditerve szerint Vécsey Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ezalatt a fősereg Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot.

Március 5-én reggel 8 óra tájban a mai Papírgyár környékén indította a támadást a 9. vörössipkás zászlóalj. A szuronyos katonák rövid idő alatt elfoglalták a császári ágyúkat.

Olyan gyors volt a roham, hogy az ellenség menekülni kezdett a városon keresztül Zagyvarékas felé. A császáriak menekülés közben fel akarták gyújtani a Tisza-hidat. Ezt sikerült megakadályozni.

Az üldözés a Tabánban folytatódott. A megáradt Zagyván keresztül menekülő osztrákok két – emberekkel megrakott – csónakja elsüllyedt.

Vécsey serege átkelt a magyar kézre jutott hídon, és megfutamította az Abony felöl támadó Ottinger dandár lovasait. A császáriak zöme a Malomzug irányába menekült. Itt zajlott le a legvéresebb ütközet.

Tizenegy óra tájban véget ért a csata. A város a magyarok kezére került. Ez a győzelem a dicsőséges tavaszi hadjárat nyitánya volt.

Forrás: http://www.fiumei-szolnok.sulinet.hu/1848/htm/szolnok.htm

Cím: Szabadság tér
Tel:
E-mail:
Web: www.szolnok.hu

Hasonló hírek

Isaszegi csata

info

Pákozdi csata

info

Mohácsi csata

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------