Főoldal » Szokatlan jelenségre figyeltek fel a kutatók a Mount Everesten: a klímaváltozás okozhatja
Klímaváltozás

Szokatlan jelenségre figyeltek fel a kutatók a Mount Everesten: a klímaváltozás okozhatja

Egyre több növény él a Mount Everest térségében a tudósok szerint.

mount-everest
Egyre jobban benépesítik a növények a világ legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a térségét és a Himalája hegységet az Exeteri Egyetem új tanulmánya szerint. A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a brit kutatók műholdas adatokat tanulmányozva mérték az erdőhatár – a magányos fák felső határa – és a hóhatár – ahol az év minden napján hó fedi a területet – között élő növények kiterjedését.

Az amerikai űrkutatási hivatal Landsat műholdjai által 1993 ás 2018 között készített felvételek tanúsága szerint a hóhatár alatti vegetáció jelentősen növekedett a tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közötti térségekben. A különböző magasságokban és helyszíneken eltérő mértékű a terjeszkedés, a legjelentősebbet az 5000-5500 méteres magasságban mutatták ki a kutatók – olvasható az egyetem közleményében.

A szakemberek nem vizsgálták meg a változás okait, de felfedezéseik egybeesnek azzal a modellel, amely kimutatta, hogy a globális felmelegedés hatására a Himalája térségében mindenhol csökkent azon területek kiterjedése, ahol túl alacsony a hőmérséklet a növényi élet számára. Sok kutatás készült a jégolvadásról a Himalája térségében, köztük egy olyan, amelyik kimutatta, hogy a jégveszteség megkettőződött 2000 és 2016 között.

– Fontos figyelemmel kísérni és megérteni a jégolvadást a nagy hegységrendszerekben, de a hóhatár alatti ökoszisztéma jóval nagyobb területet foglal el, mint az állandó hó és jég, és nagyon keveset tudunk erről az ökoszisztémáról, valamint arról, hogy az miként hat a vízellátásra – mondta Karen Anderson, az egyetem környezeti és fenntarthatósági intézetének kutatója.

Kiemelt kép: Flickr/shrimpo1967

Hasonló hírek

Harc az európai vízkészlet megőrzéséért – videó

Géza

A Kárpátok hegyi tavai segítenek a klímaváltozás megértésében

Géza

Környezettudatosan a “legvégsőkig” – videó

Géza