Image default
Életmód hírek

Szódabikarbónás vízzel permetezi be a paradicsomokat. Ha megtudod az okát, te is ki fogod próbálni!

Mutatjuk, mire jó!

GOMBAÖLŐ

Keverjünk össze 4 teáskanál szódát 4-5 liter vízzel, hogy egy házi készítésű gombaölő-szert kapjunk.

ÉDESÍTI A PARADICSOMOT

Mivel csökkenti a talaj savtartalmát, ezáltal édesíti a paradicsomot. 5 liternyi vízhez tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát és ezzel locsoljunk.

KÁPOSZTAHERNYÓ ELLEN

Keverjük össze egyenlő mennyiségű szódabikarbónát és a lisztet, majd a keveréket a növényekre (mint brokkoli, káposzta) szórjuk. Ez a keverék elpusztítja káposztahernyókat anélkül, hogy ökológiai katasztrófát csinálnánk a kertben.

KÉZMOSÁS

Amikor bejöttünk a kertből nem árt kezünket megmosni. Csakhogy vannak olyan, zömében növényi anyagok, melyek szinte beeszik magukat bőrredőinkbe és a szappan legfeljebb egy kicsit elmaszatolja. A megoldás egy kis szóda használata kézmosó gyanánt és már is meg is oldottuk a gondot. Csak alaposan mossuk le, és ne felejtsük el a krémes bőrápolást sem.

TALAJMINŐSÉG JAVÍTÁSA

Ha a kerti talajunk savanyú, akkor a locsoló vízbe keverjünk egy kis szódát, és ezzel billentsük helyre a kémhatást.

HÁZI INDIKÁTOR

Ellenőrizzük kertünk talajának kémhatását. Öntsünk egy kis vizet a talajra. Erre most szórjunk szóda-bikarbónát. Ha szemmel jól láthatóan reakcióba lép, pezseg, akkor talajunk savanyú, pH értéke alacsony.

CSIGARIASZTÁS

A csigák nagy pusztítást tudnak végezni a kertben. Szórjunk kevés szódabikarbónát apróra tört tojáshéjjal a védendő növények köré. Ez szelídebb módszer, mint a fahamu, igaz, hogy a meztelen csigák ellen úgy tűnik, hogy a legjobb védekezés a futókacsa.

A RÓZSÁT MEGVÉDI A LISZTHARMATTÓL

Hozzávalók:

7 evőkanál szódabikarbóna

3 evőkanál folyékony szappan (ez a fajta rovarölő szer nem, vagy csak nagyon kis mértékben jelent veszélyt az emlősállatokra)

20 liter víz

Pár naponta szórjuk be a növényeket. Ha úgy tapasztaljuk, hogy némelyik növény érzékeny rá, csökkentsük a sűrűséget heti egyre.

KÜLTÉRI SZAGELSZÍVÁS

Ha a komposzt szagos, tegyünk ellene. Egy hintő mozdulat a tetejére és a szóda megakadályozza bizonyos savak felhalmozódását, és így a szagok egy részétől már meg is szabadulunk. Persze valljuk meg, tökéletes végeredményünk így sem lesz, de ha komposztról beszélünk, nem is várható.

RÁNCFELVARRÁS CSEREPES NÖVÉNYEKNEK

A cserepes virág elültetése előtt hozzáadhatunk a talajhoz egy vékony réteg szódát, így eredményesen ki tudjuk kitolni az életkorát.

MADÁRITATÓ

Ha madáritatónkat ki szeretnénk tisztítani, de mégsem vegyszerrel, akkor jó szolgálatot tesz a szódás nagytakarítás. Első lépésben távolítsuk el környéken ólálkodó cicánkat, és egy megnedvesített rongyot mártsunk szódába. Ezzel súroljuk le a foltokat és öblítsük le.

HANGYARIASZTÁS

Keressük meg a bolyt, öntsünk szódát a bolyba, ha pedig hatást fokozni szeretnénk, a szóda után félórával öntsünk ecetet.

tudasfaja, blikkruzs

Hasonló hírek

A fogyás 10 törvénye, ami egész életedre garantálja az alakod!

Mazsi

Apróhirdetésben árulja veséjét egy asszony az interneten

info

Így hálózta be a magyar fiút az Iszlám Állam!

Mazsi