Hirmagazin.eu
Főoldal » Szlovénia felfüggesztette a vasúti közlekedést Horvátországgal
Külföld

Szlovénia felfüggesztette a vasúti közlekedést Horvátországgal

forrás: MTI

Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a migránsok tömege Horvátország felől Szlovénián keresztül akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után. Horvátország autóbuszokkal szállítja a migránsokat a szlovén határra. Szombat hajnal óta már hét ilyen autóbusz érkezett két határátkelőhelyre.

 szlovén rendőrök

A szlovén vasúttársaság péntek este jelentette be, hogy az állami hatóságok kérésére határozatlan időre felfüggeszti a közlekedést a horvátországi viszonylatban.

A szlovén rendőrség szóvivője szombat reggel közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy egy migránsokkal teli busz – nem tudta megmondani, hogy ez hány embert jelent – Gruskovjéba érkezett, és elkezdődött ott az érkezők regisztrálása. Azóta hat autóbusz érkezett a Gruskovjétól körülbelül ötven kilométerre északkeletre lévő Petesházára (Petisovci), amely a horvátországi Muraszerdahellyel szemben van.

A hat buszon lévő körülbelül háromszáz ember felét helyben regisztrálják, a többieket pedig a néhány kilométerrel északabbra lévő Hosszúfaluba (Dolgavas) vitték tovább. A regisztrálás után a migránsokat egy fogadóközpontba szállítják tovább az osztrák határ mellé, ahonnan már bárhova mehetnek tovább.

Nem hivatalos értesülések szerint körülbelül minden hat órában újabb menekültcsoport érkezik majd Szlovéniába Horvátországból.

Néhány órával azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten közölte, lezárják magyar-horvát zöldhatárt péntek éjféltől, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Zágráb életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa. A Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) viszik, és három helyen, a macelji és a muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán léphetnek be Szlovéniába – tette hozzá.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv sem közös, hanem csak horvát terv.

Szlovénia egy hónapja, amikor az országot elérte az első jelentős migránshullám, már bevezette ugyanazt az intézkedést, amelyet most, akkor ez egy-két hétig volt érvényben.

Karl Erjevac szlovén külügyminiszter pénteken beszélt osztrák hivatali kollégájával, Sebastian Kurzcal, aki beszámolója szerint azt mondta neki, hogy Ausztria nem vezet be különösebb ellenőrzést a határán mindaddig, amíg Németország fogadja a migránsokat. “Ha Németország lezárja határait, akkor Szlovénia fontolóra veszi, hogy változtat a migránsok átvonulására vonatkozó politikáján. Felkészültünk egy új hullámra egyebek között a logisztikában is” – mondta Erjevac.

 

Hasonló hírek

Élve találták meg a thai tinédzsereket

Géza

Robbanás történt egy kínai vegyi üzem közelében

Géza

Völner szerint senki nem tartja be a dublini egyezményt

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!