Image default
Külföld

Szlovákia – Csalódást okozott az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozás

Szlovákiában sokan követelték, hogy tiltsák le a rollerrel közlekedőket a járdákról, ez végül nem történt meg. A belügyminisztérium által rájuk vonatkozó szabályozás a vártnál enyhébbre sikeredett, de büntetésre még így is számíthatnak.

Az elektromos rollerek iránti kereslet Szlovákiában is megnőtt az elmúlt években. Az eszköz gyors, kicsi, könnyű és egyáltalán nem foglal parkolóhelyet. Ezek mind az előnyei, ugyanakkor veszélyesis tud lenni, hogyha a használója vagánynak érzi magát. A népszerű közlekedési eszköznek

legalább egy ismert áldozata már van,

gaz, nem Szlovákiában, hanem a francia fővárosban történt az eset, amikor június elején életét veszítette egy elektromos rollerrel közlekedő 25 éves férfi, amikor nem adott elsőbbséget egy teherautónak és kihajtott elé. A fiatalembert súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a baleset után néhány órával azonban meghalt.

Mivel a nagyobb szlovákiai városokban is elszaporodtak a rollerrel száguldozók,

bővült azok csoportja is, akik panaszkodnak rájuk.

A jelenleg hatályos szlovák jogszabályok egyáltalán nem ismerik az elektromos roller fogalmát, így aki ezzel közlekedik, az gyakorlatilag gyalogosnak számít. A szlovák belügyminisztérium viszont még a nyáron benyújtott egy jogszabálymódosító javaslatot, amelynek értelmében a közúti közlekedésről szóló törvény a villanyrollerrel közlekedőket a gyalogosok kategóriájából a motor nélküli járművel közlekedők csoportjába sorolja át. Ez pedig annyit jelent, hogy

a jövőben olyan szabályok vonatkoznak majd a rollerezőkre, mint a kerékpárosokra.

Ezek közé tartozik például a lakott területen kívül a védősisak és a fényvisszaverő mellény kötelező viselete.

Az elkészült törvénymódosítás viszont sokaknak okozott csalódást, a minisztérium ugyanis

nem tiltja le a rollerezőket a járdáról, csupán előírja, hogy lassabban haladjanak.

A szlovák KRESZ-szabályok szerint a kerekezők is közlekedhetnek a járdán, ám nem gyorsabban, mint az emberi séta tempója. A rollerekkel való ütközések közlekedési balesetnek fognak számítani, aki rolleren megszegi az előírásokat maximum 50 eurós helyszíni bírságra számíthat, közölte a belügyminisztérium. A rolleresekre viszont, akárcsak a kerékpárosokra, nem lesz érvényes a zéró tolerancia, ami azt jelenti, hogy lakott területen, vagy kerékpárúton fél ezrelék véralkoholszinttel is büntetés nélkül rollerezhetnek.

Hogyha a módosításokat a szlovák parlament is elfogadja, akkor 2020. januárjától 1-jétől lépnek azok hatályba.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

A menedékkérőknek Hollandiában hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez

info

“A menekültek már csak az embercsempészeknek hisznek”

Edit

Elképesztő felvétel: földbe csapódott és lángba borult a gép – VIDEÓ

Mazsi