Hirmagazin.eu
Főoldal » Szívszorító: könyvet írt a magyar édesanya kilencéves kisfiáról, aki nem beszél
Életmód hírek

Szívszorító: könyvet írt a magyar édesanya kilencéves kisfiáról, aki nem beszél

Budapest — Csongor most 9 éves. Hat éve diagnosztizálták autizmussal, nem beszél, de ugyanúgy szeret, mosolyog, rosszalkodik, mint a többi gyerek. A kisfiú édesanyja, Z. Kiss Adrienn nemrég könyvet írt a család mindennapjairól, hogy felhívja a figyelmet arra, van élet a diagnózis után.

Adrienn könyvében – ahogy az életükben is – fontos szerepet játszik a humor.

Adrienn és Zalán szorosan együttműködnek a két fiú nevelésében, akik nagyon szeretik egymást.

– Kezdetben csak magamnak írtam a történeteinket terápiás céllal, de aztán az ismerőseim meggyőztek, hogy ez másokat is érdekelhet. Szeretném, ha a sorstársaknak segítség lenne – mesélte a Vasárnapi Blikknek Adrienn, hozzátéve, minden könyv árából 500 forinttal az Autisták Védőotthonát támogatják.

Csongi egyéves volt, amikor Adrienn észrevette, hogy egyáltalán nem kommunikál vele.

– Már akkor elvittük őt különböző vizsgálatokra, de azt mondták az orvosok, ennyi idősen még nem lehet rá kimondani, hogy valóban autizmusról van szó, csak megkésett fejlődésnek titulálták – emlékszik vissza az édesanya. A gyerek hároméves korában született meg a diagnózis, azóta több fejlesztő foglalkozásra is járnak, de a fiúcska kedvence a lovasterápia.

Mivel Csongi rosszul tűri a tömeget és a zajt, a családi programokat inkább a szabadba, nyugodt környezetbe szervezik.

A kisfiú olyan, mint a többi gyerek, épp csak nem beszél.

– Ha mondom neki, hogy ,,köszönj szépen!”, akkor azt válaszolja ,,köszönök”. Képes beszélni, csak nem érti, ez miért szükséges – meséli Adrienn, aki azért is írta meg a Szeretethez nem kellenek szavak című könyvét, mert szeretné megértetni mindenkivel, hogy az autisták is ugyanolyanok, mint bárki más.

– Akik nem érintettek a témában, néha furcsán néznek ránk, van, hogy megszólják, vagy kinevetik a fiamat. Velük szeretném megértetni, hogy Csongi csak azt szeretné, mint mindenki: boldognak lenni – magyarázta Adrienn.

Az anyuka könyvet írt kisfiáról, ezzel segíti a sorstársakat és igyekszik elfogadtatni Csongort.

Férje, Zalán, a Pokolgép zenekar gitárosa rengeteg időt tölt a gyerekeikkel, Adriennel együtt pedig jól veszik a felmerülő akadályokat.

– Szerencsés vagyok, hogy Zalán a férjem. Ő igazi társ. A programokat többnyire Csongi igényei szerint szervezzük. Leginkább szabadtérre megyünk, hogy minimalizáljuk neki a tömeg és zaj miatti feszültséget – mondta az írónő.

A fiúcska öccse, Beni (5) Adrienn szerint imádja bátyját, és teljesen elfogadta őt olyannak, amilyen.

– Nagyon jó testvérek! Igazából a kicsi a bátyja a nagynak: mindig vigyáz rá és segíti őt, és persze rengeteget rosszalkodnak.

Másképpen működnek

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Az érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezítheti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Forrás, fotó: Blikk.hu

 

Hasonló hírek

Döbbenet az arcokon – Leesik az álla, mit gondolnak a külföldi turisták a magyar keresetekről – Aztán az övéké is leesett. (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Az újszülöttet kint hagyták az utcán, hogy fagyjon meg – amit a kóbor macska tesz, azt a világon mindenütt ünneplik – VIDEÓ

Mazsi

A menyasszony és az édesapja a legszebb meglepetéssel köszöntötte a násznépet. Szem nem maradt szárazon!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------