Hirmagazin.eu
Főoldal » Szíven ütötte az építészeket Rogán Antal új javaslata
Belföldi hírek Hazai ingatlanpiac

Szíven ütötte az építészeket Rogán Antal új javaslata

forrás: hirado.hu

Káosztól tart az építkezések körül az építészkamara egyik vezetőségi tagja amiatt, hogy a jövőben 300 négyzetméter alatt nem kell építési engedélyt kérni az ingatlanokra. Az építési vállalkozók szövetsége azonban örül a változtatásnak.

Furcsállja az építész szakma az építési engedélyek kapcsán tervezett változtatásokat. Mint ahogy a Magyar Építész Kamara egyik tisztségviselője a hirado.hu-nak megfogalmazta, sokakat szíven ütött, hogy a kormány tervei szerint 300 négyzetméter alatti ingatlanokhoz nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz. Félő, hogy káosz lesz az építkezések körül, ha a hatóság nem látja a terveket még a kivitelezési munkák megkezdése előtt – mondta. A szakmai testület munkatársa egyelőre csak név nélkül kívánt beszélni a tervezett változtatásról, mert, mint mondta, még nekik is friss a kormányzati bejelentés, illetve az abban szereplő adatok.

Elég bejelenteni, de vállalni kell érte a felelősséget

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kedden az Országgyűlésben azt mondta, az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentésével a kormánynak az a célja, hogy minden magyar család minél olcsóbban saját lakáshoz jusson. Nem elegendő azonban a lakásépítés áfáját csökkenteni, az építési engedélyezés bürokráciájának lebontására is szükség van. A 300 négyzetméter alatti ingatlanokhoz ezért nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz. Rogán Antal közlése szerint az építtetőnek vagy az általa felkért szakembernek vállalnia kell azt, hogy az érvényes építési szabályzatokat betartják, és a bejelentést követően 15 nappal megkezdődhet az építkezés. Hozzátette: a kormányhivatalok feladata lesz ellenőrizni, hogy az építkezés valóban a szabályoknak megfelelően valósult-e meg, de ez megegyezik a használatbavételi eljárással.

A Magyar Építész Kamara hirado.hu-nak nyilatkozó vezetőségi tagja szerint, ha nem kell építési engedély, az azt jelenti, a hatóság nem tudja majd, pontosan milyen építkezések zajlanak, és az esetleges szabálytalanságokat már csak a használatbavételi eljárás során lehet orvosolni. El lehet képzelni, mi a különbség a között, ha csak a terveket vagy ha a kész épületet kell módosítani. Felhívta rá a figyelmet, hogy egy tervet vagy épületet nagyon sok ponton és többen is kifogásolhatnak.

Szíven ütötte az építészeket Rogán Antal új javaslata
Illusztráció. (MTI-fotó: Kovács Attila)

A kamarai tisztségviselő arról is beszélt, az építési engedély kiadásával eddig a hatóság vállalta, hogy az elfogadott tervek megfelelnek a hatályos jogszabályoknak, a jövőben ennek a terhe az építészre hárul. Őt veszik tehát elő, ha kiderül, hogy eleve rossz elképzelések szerint valósult meg az építkezés. Természetesen eddig is az építész volt a felelős azért, ha az épület eltért az építési engedélyben foglaltaktól – tette hozzá.

Inkább a hatóság megregulázását szeretnék

Mint mondta, érthető törekvés a kormányzat részéről, hogy megkönnyítsék az építkezéseket, de ennek szerinte nem az a módja, hogy eltörlik az engedélyeztetést. A megoldás az lenne, ha megreguláznák a hatóságot, gyorsabb, hatékonyabb munkára szorítanák, és így nem húzódhatnának hosszú hónapokig, akár évekig az engedélyeztetési eljárások.

A kamara vezetésében dolgozó szakember elmondta még, bár a testületen belül nem mindenki értet vele egyet, de a kamara abba belement, hogy 160 négyzetméterig ne legyen szükség építési engedélyre, a 300 négyzetméterig terjedő ingatlanok azonban egészen más kategóriát képviselnek. Az ilyen nagy méretű építmények sokkal inkább igényelnék a tervek előzetes kontrollját – hangoztatta.

Egyelőre csak aggódhat

A hirado.hu-nak nyilatkozott Hajnóczi Péter, a kamara elnöke is, megerősítette, hogy korábban csak 160 négyzetméterről volt szó, nem 300-ról. Mint mondta, a testület még informálódik az ügyben, hivatalos állásfoglalás csak később várható a szervezettől. Sáros László, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke arról beszélt, hiányolják a mélyebb szakmai egyeztetést. Megjegyezte, hogy a tervezett újításokról hétfő este a televízió előtt ülve szembesült.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség tervez-e bármilyen lépést az ügyben, azt mondta, szeretnének leülni a kamarával, egyelőre pedig csupán aggódhat, hogy az új szabályok mellett milyen helyzetekbe kerülnek az eddiginél nagyobb felelősséggel terhelt kollégái, illetve, hogy engedélyeztetés eltörlésével milyen házak épülnek a jövőben.

„Észre sem vette, hogy az ő számára nem kellő létesítmény épült”

Más véleményen van Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az érdek-képviseleti szervezet vezetője az M1 televízió Ma reggel című műsorában kedden hangsúlyozta, hogy a lakásépítések ösztönzése kapcsán a kormányzat nem csak az áfa megvágására gondolt. Mint mondta, a szakma elérte, hogy kisebb legyen a bürokrácia, vagyis, hogy bizonyos ingatlanméretig ne kelljen építési engedélyt kérni. Azt ő is hozzátette, hogy ezzel nyilván jóval nagyobb lesz a tervezői és a kivitelezői felelősség.
Koji László szerint a változtatással senkinek sem sérül az érdeke, nem kell attól tartani, hogy mi épül majd a szomszédban, mert az építkezéshez szükséges előzetes bejelentésről értesítik majd a beruházás érintettjeit. Azt is mondta, az engedélyezési kötelezettség megszüntetése miatt az eljárás úgy felpörög, hogy az ember „észre sem vette, hogy a szomszédjában az ő számára nem kellő létesítmény épül”.

 

Hasonló hírek

„Biztos, hogy megvan a tettes!” – Ez történt a soroksári kocogó nő gyilkosának lebukása után.. Oszd meg!

Géza

Megvan a felcsúti polgármester-választás eredménye

Géza

Rendőreink újra indulnak – Közös szolgálattal az európai határok védelméért! Köszönjük! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!