Hirmagazin.eu
Főoldal » Szíriai iskolák „tápláló” játszótérrel
Külföld

Szíriai iskolák „tápláló” játszótérrel

Iskolakertek révén javít a gyermekek étkezésén a FAO az Európai Unióval közösen

Róma, 2017. augusztus 29. – Hamarosan becsöngetnek az iskolákba Szíriában is, és gyermekek ezreinek étrendjébe kerülnek ezután tápláló gyümölcsök és zöldségek egy új iskolakert programnak köszönhetően. Közben az iskolások az egészséges és kiegyensúlyozott étrend alapelveit is megtanulják.

Szíria lakosságának mintegy fele szorul élelmiszersegélyre, 7 millióan éheznek. A gyermekek számára különösen veszélyes az alultápláltság, hosszú évekre megakaszthatja növekedésüket és fejlődésüket.

„A szíriai konfliktus pusztító hatással van egy egész generáció egészségére és táplálkozására”, mondta a FAO szíriai képviselője, Adam Yao.

Ez az első alkalom, hogy iskolakertek létesülnek szíriai általános iskolákban. A program 17 iskolából 300 tanár képzését tette lehetővé többek között Aleppo, Hama, Damaszkusz és más, konfliktus sújtotta régiókban. A részt vevő 3400 tanuló egyrészt megismerkedik a helyes táplálkozás alapjaival, másrészt a gyümölcsök és zöldségek gazdagítják az étrendjüket. Az Európai Unió által finanszírozott projekt teljes költségvetése eléri a 6,5 millió dollárt.

„Az iskolakertek szabadtéri osztályteremmé válnak, ahol a gyermekek tanulhatnak”, mondta Yao hozzátéve, hogy az új ismeretek hatásai jócskán túlmutatnak az iskolai oktatás keretein.

A kapott felszereléssel minden iskola egy körül-belül 500 négyzetméteres, víztartállyal és csöpögtető öntözőrendszerrel felszerelt kertet alakított ki. Köszönhetően a FAO-nak és egy helyi civil szervezetnek már 12 tonna zöldséget és gyümölcsöt takaríthattak be.

Gyerekek tevékenykednek az iskolakertben a szíriai Tartúszban. Kép: ©FAO/ Zaki Khouzan

Az egészséges táplálkozásra nevelés

„Bizonyítékok sora mutatja, hogy a megfelelő alapanyagok elérhetősége önmagában kevés a táplálkozási szokások megváltoztatásához, ha nem párosítják azt az egészséges táplálkozásra való neveléssel. Tapasztalatunk szerint az oktatást érdemes a zöldségtermesztéssel ötvözni”, magyarázta Ahmed Raza, a FAO táplálkozási szakértője.

Ezért az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) EU-s finanszírozási programja átfogóan közelít ehhez a problémához: a tantermi oktatás gyakorlati feladatokkal egészül ki a támogató iskolai környezetben, amelyben az intézmény minden dolgozója, a családok és a teljes közösség is részt vesz.

„Az iskolában megismertük a káposztát, paprikát, paradicsomot, padlizsánt és sok mást is. Tanultunk a táplálkozási piramisról, a vitaminokról és azok jótékony hatásairól”, sorolja a Damaszkuszban élő ötödikes Bilasan. Anyukája is látja az eredményt: „Otthon epret ültetett, minden reggel locsolja azokat, és mindig megjegyzi, hogy ezt pont így csinálják az iskolában is”.

A program végrehajtásához szakmai támogatást nyújt a UNICEF és a Világélelmezési Program iskolaétkeztetési programja. Japán támogatásból hamarosan 35 további iskola létesíthet iskolakertet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

[email protected]

+36 1 461 2035

Kép: Food and Agriculture Organization of the United Nations

Hasonló hírek

Mintegy 80 terroristát ártalmatlanítottak Burkina Fasóban

Géza

Autópálya melletti plakát borzolja az idegeket

Mazsi

Újra migránsok! Beengedték őket egy fesztiválra Londonban, az eredmény: tömeges késelés! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!