Hirmagazin.eu
Főoldal » Szinte nem hisszük el: 90 éves lett Clint Eastwood – videó… (Boldog szülinapot!)
Életmód hírek

Szinte nem hisszük el: 90 éves lett Clint Eastwood – videó… (Boldog szülinapot!)

Hetven felé közeledve Clint Easwood azt állította, hogy a legjobb tanulóéveit tölti.

„Ameddig a szenilitás kérdése nem merül fel, semmi mentsége sincs az embernek, hogy ne fejlődjön tovább.”

Eastwood pedig azóta is töretlenül fejlődik. Olyan, mint a jófajta bor, minél öregebb, annál jobb. Hihetetlen, de 90 esztendős.

Mindennél beszédesebb a hallgatása. Nincs kifejezőbb a napszítta, cserzett bőrénél, mély barázdákkal szántott arcánál. Clint Eastwood nem a szavak embere. De ha felvonja a szemöldökét, már régen rossz az ellenfelének. A keze mint a villám, a pisztolya, legyen az Colt vagy Magnum, mindig célba talál. Talán az utolsó igazi magányos hős, a préri cseppet sem gáncs nélküli lovagja (A Jó, a Rossz és a Csúf), a betondzsungel szemetében kotorászó cinikus zsaru (Piszkos Harry), vagy megkeseredett bokszedző (Millió dolláros bébi). Alakításával egyéni, sajátos színt vitt a megszokott figurába.

A Piszkos Harryvel divatot teremtett (Fotó: RAS-archív)

A Piszkos Harryvel divatot teremtett (Fotó: RAS-archív)

Forró volt az az 1964-es spanyol nyár, amikor az elnyűtt ponchóba burkolózott, hallgatag, borostás férfi először tűnt föl öszvérháton Almeria kopott western kulisszái között. Senki sem számított arra, hogy a hollywoodi revolverhősök eme képregénybe illő változatából valaha is bálvány lehet. Legkevésbé maga a harmincnégy esztendős kaliforniai tévécowboy gondolt erre, aki írd és mondd, tizenötezer dollárért hagyta magát rábeszélni, vállalja el a japán szamurájdráma olasz-fancia-német vadnyugati átköltésében (Egy maréknyi dollárért) a főhős szerepét. Sergio Leone a Nyersbőr című tévésorozatban figyelt fel Eastwoodra, és néhány hónappal később megszületett a mítosz: a névtelen férfi legendája. A nevezetes Dollár-trilógia forgatása alatt Eastwood rengeteget tanult tőle, a hallgatag vadnyugati hős figuráját ő fejlesztette tökélyre. Tucatnyi markáns, szarkasztikus westernje sajátos színt képvisel a műfajban. (Fennsíkok csavargójaA törvényenkívüli Josey WalesFakó lovas)

Eli Wallace-szal A Jó, a Rossz és a Csúfban (Fotó: RAS-archív)

Eli Wallace-szal A Jó, a Rossz és a Csúfban (Fotó: RAS-archív)

Alig egy évtizeddel később Clint Eastwood – a szegény családból származó egykori favágó, vándorzenész és úszómester – már a világ egyik legnépszerűbb filmszínésze volt, és ezt a „tulajdonságát” mind a mai napig megőrizte. Valójában Eastwood igazi univerzális szakember, nem csak nagyokat hallgat és csípőből tüzel, bankrabló kommandójával magánháborúba indul a második világégés idején (Kelly hősei), és ha kell, romantikus húrokat penget (A szív hídjai), a filmjeinek többségét producerként, rendezőként és esetenként forgatókönyvíróként is jegyzi. Szinte minden műfajban kipróbálta magát, a mozi kézművesének vallja magát. Amolyan egyszemélyes bedolgozói iparág, aki távol tartja magát Hollywood betokosodott üzemétől.

Donald Sutherlanddel és Telly Savalasszal a Kelly hőseiben (Fotó: RAS-archív)

Donald Sutherlanddel és Telly Savalasszal a Kelly hőseiben (Fotó: RAS-archív)

Erős fickót éppúgy játszott, mint gyengét, de mindig azt tartotta fontosnak, hogy az erősnek is legyenek gyengéi. Régen persze könnyebben meg lehetett különböztetni a jót a rossztól, az egyik oldalon állt John Wayne és Gary Cooper, a másikon meg a csirkefogók. Eastwood árnyaltabb jellemeket teremtett, törött erkölcsű, erőszakos és kiábrándult figurákat. Olyanokat, akik közönségük helyett álmodják a képtelen álmot: azt, hogy egy nagy kaliberű pisztollyal ki lehet vívni a szabadságot. A névtelen férfi és Piszkos Harry nem illik a kor képébe, de a kor vágyát tükrözik. Ártatlanok ők, de piszkos kezekkel.

Jelenet az Egy maréknyi dollárért című westernből (Fotó: RAS-archív)

Jelenet az Egy maréknyi dollárért című westernből (Fotó: RAS-archív)

Azután a vadnyugat megváltozott, leáldozott a régi dicsőség kora. A kiöregedett, szűkszavú pisztolyhős gyereket nevel és a földet túrja. A Nincs bocsánat igazi antiwestern. Van valami szomorú abban, ahogy Clint Easwood, az egykori spagetti-cowboy, a western élő legendája leszámolt kedvenc műfajával és figurájával. Négy Oscar-díjas alkotása – köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat kapta – a maga méltóságteljes meseszövésével, epikus látásmódjával, naturalista szemléletével és a magába fordult, megkeseredett pisztolyhős alakjával mintegy hattyúdala a műfajnak.

A Nincs bocsánat című filmjével leszámolt a vadnyugattal (Fotó: RAS-archív)

A Nincs bocsánat című filmjével leszámolt a vadnyugattal (Fotó: RAS-archív)

Hetven felé közeledve azt vallotta, hogy a legjobb tanulóéveit tölti. „Ameddig a szenilitás kérdése nem merül fel, semmi mentsége sincs az embernek, hogy ne fejlődjön tovább.” Eastwood pedig azóta is töretlenül fejlődik. Olyan, mint a jófajta bor, minél öregebb, annál jobb.

Azt mondta, a Gran Torino után visszavonul a színészettől (Fotó: RAS-archív)

Azt mondta, a Gran Torino után visszavonul a színészettől (Fotó: RAS-archív)

Igaz, 2008-ban bejelentette, hogy a Gran Torinóval visszavonul a színészettől, de azóta két újabb film főszerepét játszotta el (Az utolsó csavarA csempész), kilencet pedig rendezett, köztük olyan figyelemre méltó alkotásokat, mint az Amerikai mesterlövész, a Scully – Csoda a Hudson folyón és a Richard Jewell balladája. A kiváló színész-rendező, aki majdnem egyidős az Oscar-díjjal, újra és újra fricskát mutat Hollywoodnak.

Szilágyi G. Gábor, blikk / Hirmagazin.eu

Mozielőzetes: AZ OSCAR-DÍJRA JELÖLT RICHARD JEWELL BALLADÁJA – rendezte Clint Eastwood

OSCAR-DÍJRA JELÖLT FILM – Legjobb női mellékszereplő kategória – KATHY BATES.

Richard Jewell több száz ember életét mentette meg, miközben a sajátját kockáztatta. Hős lett belőle, egy ország ünnepelte. Egy darabig. Nem sokkal később már az első számú közellenségként tekintett rá Amerika két legnagyobb hatalma: az igazságszolgáltatás és a sajtó.

Az átlagos kis biztonsági őr (Paul Walter Hauser), aki a szíve mélyén mindig zsaru szeretett volna lenni, az Atlantai Olimpián teljesített szolgálatot, amikor egy magára hagyott hátizsákot fedezett fel. A helyén volt az esze és a szíve, ezért sikerült idejében kiüríteni a környéket.

Állítólag. Az FBI azonban úgy gondolja, ő lehetett az elkövető, aki a saját hírnévért kockáztatta sok ember életét. A naiv, jó szándékú férfi és egy karrierje mélypontján lévő ügyvéd (Sam Rockwell) összefog, hogy bebizonyítsa az igazát.

Dávid harcba száll Góliát ellen… Clint Eastwood, a 4 Oscar-díjjal elismert színész- és rendezőlegenda ismét egy megtörtént eset alapján, sok nagyszerű színész segítségével készítette el mindvégig feszült hangulatú, hátborzongató igazságokat feltáró filmjét: témája egy olyan bűnügy, amelynek a megoldása máig kétséges.

Főszereplők: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Olivia Wilde, Jon Hamm, Kathy Bates.

Látvány: Kevin Ishioka.

Zene: Arturo Sandoval.

Operatőr: Yves Bélanger

Írta: Marie Brenner, Billy Ray.

Rendezte: Clint Eastwood

Mozibemutató: 2020. január 23.

Eredeti cím: Richard Jewell

Gyártó: Malpaso Company, Warner Bros

 

youtube, Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Tedd magadat próbára! Íme, a nagy SZEXTESZT

Mazsi

Harminc éve, a március 15-i tömegtüntetéssel kezdődött a befejezetlen rendszerváltás (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Nagyböjti kalendárium – február 18., hamvazószerda

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!