Főoldal » Szijjártó: már nem aktuális a megállapodás Ankarával
Belföldi hírek

Szijjártó: már nem aktuális a megállapodás Ankarával

forrás: MTI

Elvesztette aktualitását az Európai Unió és Törökország között körvonalazódó átfogó megállapodás. Alapvetően megváltoztak ugyanis a körülmények azáltal, hogy a nyugat-balkáni országok lezárták határaikat a migránsok előtt – közölte hétfőn Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása előtt.

A külgazdasági és külügyminiszter a találkozóra érkezve hangsúlyozta: új helyzet jött létre azzal, hogy az érintett országok “visszatértek a közös szerződések és kötelezettségek betartásának kultúrájához, vagyis úgy döntöttek, hogy megvédik a saját határaikat és intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a zöldhatáraikon ne legyen lehetséges az illegális határátlépés”.

Mogherini: megoldást kell találni a líbiai konfliktusra 

Közös és fenntartható megoldást kell találni a líbiai konfliktusra annak érdekében, hogy szilárd vezetés kerüljön az ország élére és az unió el tudja juttatni humanitárius segélyeit a legrászorultabb területekre – mondta Federica Mogherin. A főképviselő arról tájékoztatott, hogy a külügyminiszteri megbeszélés vendége lesz Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja, akivel közös álláspontot alakítanak ki a nemzetközi szervezet és az unió líbiai politikáját illetően.

A kaotikus líbiai helyzet rendezése két okból is rendkívül fontos az Európai Unió számára: egyrészt a jövőben esetleg ismét az észak-afrikai ország felé terelődhet a menekültáradat, másrészt az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet térnyerése miatt.

Az ülés részleteit ismerő uniós források szerint egy olyan javaslat is terítéken lesz a hétfői tárgyaláson, amelynek értelmében szankciókkal sújtanák azokat a líbiai minisztereket, akik akadályozzák az ENSZ-béketerv megvalósítását. Ezen büntetőintézkedések beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást is magukban foglalhatnának a tervek szerint.

Federica Mogherini elmondta, hogy közös irányvonalat szeretnének meghatározni az európai diplomáciában Oroszország esetében, hogy rendszert vigyenek az Európai Unió és Oroszország közti kapcsolatok működésébe.
Az orosz szankciók nem kerülnek szóba a hétfői tárgyaláson, arra legkorábban az uniós tanács nyári ülésén kerülhet sor – tájékoztatott a főképviselő.

Mogherini kitért arra is, hogy a közel-keleti kérdéssel kapcsolatban Európa a tagállamokkal közösen, a nemzetközi közösség támogatásával a két egymás mellett létrejövő állam, Palesztin és Izrael együttélését támogatja, amelyről a munkaebédet követően fognak egyeztetni az uniós külügyminiszterek.

A munkaebédet követően várhatóan a közel-keleti helyzetről egyeztetnek az uniós külügyminiszterek.

 

Hasonló hírek

Rogán nem akarja, hogy az unokái az Európai Egyesült Kalifátusokban éljenek

Edit

Elítéli a pánikkeltést a Corvinus

info

Soros megbukott! Ezt is tudjuk: Így akarja elfoglalni Soros György a magyar bíróságokat! Oszd meg! Hirmagazin.eu

Géza