Főoldal » Szijjártó: A magyar állam Európa egyik legrégebbi állama
Belföldi hírek

Szijjártó: A magyar állam Európa egyik legrégebbi állama

A több mint ezer esztendős magyar állam Európa egyik legrégebb óta létező állama, ezért jár neki a tisztelet. Jó ha erre időről-időre emlékeztetjük magunkat és a minket megleckéztetni akarókat

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Egerben.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt több mint ezer év megmutatta, hogy Magyarország és Európa csak akkor tud megmaradni, ha megőrzi önmagát, biztonságát, szabadságát, identitását és keresztény kultúráját. Hozzátette: a jövőre való célkitűzés nem lehet kevesebb annál, mint megőrizni Európát európainak, Magyarországot magyarnak.

A magyar történelem azt mutatja, hogy lehettek bármilyen erősek is a megszállók, az elnyomó ideológiák, lehettek bármilyen túlerőben is a diktatúrák helytartói, a magyarok mindig kiálltak a szabadságukért és meg is védték azt – mondta.

„Mi magyarok még mindig itt vagyunk Európa szívében, itt vagyunk egy ereje teljében lévő nemzetként, itt vagyunk az európai szabadság és az európai értékek védelmezőjeként” – fogalmazott a miniszter.

Erős törvények, határvédelem

Szijjártó Péter azt mondta: Szent István a legnagyobb dolgot tette meg, amit egy uralkodó megtehet népéért: megvédte Magyarország függetlenségét egy olyan korban, amikor magától értetődő lett volna a behódolás, az önfeladás. Az akkori Európában is a nagyhatalmak diktálták a tempót, akkor is paktumok köttettek, népek szűntek meg és olvadtak be mindörökre más népekbe –mondta a külügyminiszter.

Szent István király azonban – óriási hittel a magyarokban – letette az önálló, keresztény magyar állam alapjait, amelyet erős törvényekkel és határvédelemmel, a magyar állam szuverenitásával erősített meg – mondta, hozzátéve: ma pedig újra a Szent István-i örökséget és értékeket támadják.

A „részben látható, részben a sötétben bujkáló pénzügyi és politikai hatalmak” akarják azt, hogy Európa szabaduljon meg a keresztény európai identitástól, és az európai nemzetek feledkezzenek meg, hagyják maguk mögött a nemzeti identitásukat – fogalmazott a miniszter.

Mindez nem értelmezhető másként, mint a szabadságunkkal szembeni támadásként – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Nemzeti identitás

Hogyan lehetne szabadnak nevezni azt az országot, amelyet arra kényszerítenek, hogy adja fel nemzeti identitását, vallását, kulturális értékeit, történelmi örökségét vagy amelytől el akarják venni azt a jogot, hogy maga döntsön jövőjéről, arról, hogy „kiket enged be, kikkel akar együtt élni, kikkel nem?” – tette fel a kérdést a politikus.

A magyarok szabadságharcosok, meg fogják védeni a szabadságukat, meg fogják őrizni Magyarországot magyarnak – jelentette ki.

„Megvédjük a határainkat, a templomainkat, a hitünket, a kultúránkat” – mondta, kiemelve: „itt egészen biztosan nem fognak olyan döntések születni, hogy a kereszténység jelképeit távolítsák el a közterületekről”.

A kereszténységért, a magyar államért folyamatosan küzdeni kell – mondta, hozzátéve: a jó döntések mindig akkor születtek meg, amikor a magyarság a Szent István-i utat választotta.

 Szuverén és szabad Magyarország

Egészen biztosan jó döntés az erős, európai, keresztény, szuverén és szabad Magyarország útjának választása – mondta, hozzátéve: erre kötöttek szövetséget kilenc évvel ezelőtt, és ezt a szövetséget folyamatosan, lépésről lépésre, napról napra,  választásról választásra megerősítették.

Szijjártó Péter azt kívánta a magyar nemzetnek, hogy ezt a szövetséget a következő években is „tovább erősítsük, ezáltal tovább tudjuk erősíteni a szabad, Szent István-i utat járó, erős Magyarországot”.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere beszédében kiemelte: a vár nemzeti emlékhely, a kormányzat elkötelezett amellett, hogy rekonstruálják, régi fényében mutatassák meg a jövő generációknak. Mint mondta, büszkék arra, hogy Eger évszázadokon át  Felső-Magyarország szellemi központja, egyházi, kulturális, oktatási centruma volt. Közölte: Egerben ma is történelmi időket élnek, hiszen jelentős fejlesztések valósulnak meg a városban.

Az ünnepséget követően Szijjártó Péter és Habis László elismeréseket adott át: a város díszpolgári címét idén Csányi Barna testnevelőedző kapta.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megjósolták a Duna kiszáradását – Tényleg a vég kezdete?

Géza

A magyar emberek bőrére megy a vásár az EP-ben

Géza

Hiába tagadják: a baloldali ellenzék mégis lebontaná a határkerítést

Géza