Főoldal » Szigorúbb lehet a francia kormány a menekültekkel
Külföld

Szigorúbb lehet a francia kormány a menekültekkel

forrás: MTI

A francia kormány “nagyon szigorú intézkedéseket” tervez azon menekültekkel szemben, akiknek a magatartása nem felel meg Franciaország elveinek – közölte csütörtökön a francia belügyminisztérium.

“Nagyon szigorú intézkedéseket kezdeményeztem azon menekültstátusszal rendelkezőkkel szemben, akiknek viselkedése nem felel meg az elveinknek” – mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter a szenátusban, a külföldiek jogairól szóló törvényjavaslat vitájában.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorveszély miatti közbiztonsági helyzetben a menekültek befogadásával párhuzamosan a francia köztársasági elvek betartására is emlékeztetni kell az országban élő külföldieket.

hirmagazin_2015-10-08_134159
Bernard Cazeneuve (Fotó: EPA/JUulien Warnand)

Cazeneuve hangsúlyozta a külföldiek méltósággal történő fogadásának szükségességét, ugyanakkor rámutatott: kötelezettsége az is, hogy – mint fogalmazott – fellépjünk azokkal szemben, akiket már befogadtunk, de semmibe veszik a szabályainkat, főleg a jelenlegi fenyegetettséggel teli helyzetben. Ennek kapcsán utalt arra a módosító indítványra, amely ezentúl lehetővé teszi a tartózkodási engedély visszavonását azoktól a külföldi állampolgároktól, akik bűncselekményt követtek el.

“A közrendet sértő kockázatokkal szemben a közigazgatásnak meg kell őriznie azt a jogát, hogy visszavonhassa a tartózkodási engedélyeket, amelyeket korábban kiadott” – mondta a miniszter, megemlítve a kábítószer-kereskedést, az embercsempészetet, a kiskorúak futtatását és a rabszolgaságra való kényszerítést.

A törvénytervezetben az is szerepel, hogy a több évre szóló tartózkodási engedély megszerzéséhez ezentúl szükséges lesz a francia nyelv megfelelő ismerete, a francia társadalom alapvető értékeinek elfogadása, a munkavégzéshez való képesség és a pénzügyi függetlenség. Eddig ezek a feltételek csak az állampolgárság megszerezéséhez voltak kötelezőek.

A külföldieknek ezentúl egy úgynevezett “köztársasági integrációs szerződést” is alá kell írniuk, valamint a polgári ismeretekről tartott képzések, illetve a nyelvórák költségeihez is hozzá kell járulniuk. Eddig ezeket ingyenesen biztosította az állam a bevándorlók számára.

A törvénytervezetről október 13-án szavaz a szenátus.

A francia statisztikai hivatal adatai szerint mintegy 4 millió külföldi állampolgár él Franciaországban, akiknek 35 százaléka európai uniós országból érkezett, 40 százalékuk pedig észak-afrikai országokból. A kormány adatai szerint évente 200 ezer bevándorló érkezik legálisan az országba, ami a lakosság 0,3 százaléknak felel meg, ez az egyik legkisebb arányú bevándorlás jelenleg Európában.

 

Hasonló hírek

Megkezdték az ausztriai kerítés előkészítő munkálatait

Edit

50 kilométeres lesz a kerítés a görög határszakaszon?

Edit

Gyerekkori fotójával kampányol Merkel

Mazsi