Főoldal » Szigorúan piszkos ügy: kövesse nyomon a zsaruk életét (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!
Média és szórakozás

Szigorúan piszkos ügy: kövesse nyomon a zsaruk életét (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Két zsaru életét követi nyomon Martin Scorsese A tégla című filmje, amely szombat este 22.15-től látható a Dunán.

Egyikük hatalmas léptekkel halad felfelé a ranglétrán, a másik viszont elveszíti a jelvényét és visszakerül oda, ahonnan jött, Boston veszedelmes utcáira. Azonban egyikük sem az, aminek mondja magát…

A téglával Martin Scorcese visszatért a bűn világába. A Nagymenők és az Aljas utcák világába, amelyet olyan jól ismer és ábrázol. Mégis új arcát mutatja, „létrehozta a gengszterfilm teljesen új és eredeti változatát” – mondja Graham King producer. Bár vérbeli gengszterfilmről van szó, A tégla különbözik minden korábbi Scorsese-filmtől. A megszokott olasz milliő helyett ezúttal az ír maffia játssza a főszerepet, és ugyancsak új, hogy a rendőrségi korrupciót helyezi előtérbe. Változott a környezet is, hiszen Bostonban járunk, nem pedig New Yorkban. A dolog pikantériája, hogy a film egy részét a „Nagy almában” forgatták, elsősorban a belső jeleneteket. „A két város közötti különbségek igen szembeötlőek. Külsőben nagyon nehéz bármit is csinálni New Yorkban, ami bostoniként hat” – magyarázza Michael Ballhaus.

Kedvcsinálónak itt a mozi-előzetes:

https://youtu.be/AKdpc7bl2LM

Boston mindig is az ír maffia egyik fellegvára volt, az 1970-es évek elejétől egészen a közelmúltig ők uralták az alvilágot. Nem véletlen, hogy amikor szóba került a a hatalmas sikert arató Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi krimi amerikai változatának elkészítése, William Monohan forgatókönyvíró ide helyezte a történetet. Az általa teremtett világ gyökeresen különbözik az eredetitől. A remek központi történet köré új figurák sorát teremtette. „Imádtam az eredeti változat központi figuráinak kettősségét – mondja –, ám az én adaptációm valójában arról szól, hogy a tragédia gépezete abban a pillanatban beindul, ha az ember eltávolodik attól, amit az életben valójában tennie kell.”

Szakmai eligazítás (Fotó: RAS-archív)

Ezt a tragédiát pedig vérrel és erőszakkal írták. A történet két szálon fut. A rendőrség elkeseredett küzdelmet vív a Boston városát uraló szervezett bűnbanda ellen. A cél, hogy belső aknamunka árán letaszítsák trónjáról a teljhatalmú maffiavezért. Egy fiatal újoncra, Billy Costiganre vár a feladat, hogy beépüljön a Frank Costello vezette maffiába. Miközben Billy azon dolgozik, hogy elnyerje Costello bizalmát, egy másik fiatal rendőr, Colin Sullivan gyors iramban emelkedik a rendőrség ranglétráján. Colin  hamarosan tagja lesz annak az elitcsapatnak, amelynek célja Costello lebuktatása. Felettesei nem is sejtik, hogy Colin valójában Costello belső embere. Hála neki, a maffiavezér mindig egy lépéssel a rendőrség előtt jár.

Billy Costigan szerepében Leonardo DiCaprio (Fotó: RAS-archív)

Mindkét férfit emészti kettős élete. Látszólag párhuzamos pályán futnak, amely azonban végzet- és törvényszerűen keresztezi egymást. Mert előbb-utóbb mindkét fél számára világossá válik, hogy tégla van közöttük. Billy és Colin is olyan helyzetbe kerül, amelyben szinte minden pillanat leleplezéssel fenyeget. Ez pedig egyet jelent a halállal. Ennek megfelelően mindketten azon igyekeznek, hogy saját bőrük mentése érdekében minél hamarabb felfedjék az ellenfél spionjának kilétét. Ám mindenre ők sem készülhettek fel…

Alec Baldwin és Mark Wahlberg (Fotó: RAS-archív)

Martin Scorsese érdeklődését éppen az keltette fel, hogy a figuráknak a környező világhoz való viszonyulása teljes mértékben rendíthetetlen. A sors iróniája, hogyBilly azt a feladatot kapja, hogy épüljön be a maffiába és látszólag váljon azzá, amitől valójában menekült. „Szerintem a lelke mélyén Billy önmaga megváltására törekszik” –fogalmaz megformálója, Leonardo DiCaprio. Ugyancsak a megváltás vezérli a Matt Damon által életre keltett Colint is. Azt hiszi, hogy a Gonosszal való szövetsége által részesül benne, hogy bejárást nyer a felső tízezer világába, melyről korábban csak áhítozhatott. Ráadásul Costello (Jack Nicholson) egy apafiguránál is jelentősebb számára.

Szilágyi G. Gábor

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Egy hétvége alatt több mint félmilliárd dollár bevételt hozott az új Jurassic film, a Jurassic World: Bukott Birodalom (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Nagy bejelentést tett Gundel Takács Gábor

Mazsi

Meddig lesznek még tv-reklámok?

Géza