Image default
Külföld

Szigorú korlátozás Franciaországban

Korlátozzák a francia hatóságok a feljutást a Mont Blanc-ra a zsúfoltság miatt.

A térségbeli hatóságok által pénteken hatályba léptetett rendelet szerint szombattól csak azokat engedik fel a hegy tetejére a legkönnyebben járható, normál úton, akik előzetes helyfoglalással rendelkeznek valamelyik csúcsközeli menedékházban.

Az út a csúcsra két napig tart és akinek nincs legalább egy éjszakára szóló foglalása a hegyoldalban lévő szálláshelyeken, azt nem engedik útnak indulni.

Pierre Lambert, Haute-Savoie megye prefektusa azzal indokolta a szigorú korlátozást, hogy a csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran túlzsúfoltak és kudarcba fulladt minden olyan eddigi kísérlet, amely adminisztratív intézkedés nélkül próbálta megoldani a problémát.

A prefektus szerint a helyzet odáig fajult, hogy a menedékházak személyzetét olykor tettlegességgel fenyegették az erőszakos túrázók.

Az illetékes emlékeztetett arra, hogy természetvédelmi területen tilos sátorozni, a tilalom megszegőit pedig két évig terjedő börtönnel és 300 ezer euróig terjedő bírsággal sújthatják. Azokat pedig, akik szembeszegülnek az új rendszabályt betartató őrökkel, két év börtönnel és 30 ezer euró bírsággal sújthatják, sőt a büntetés három év és 45 ezer euró is lehet csoportos ellenszegülés esetén.

A helyi hatóságok áprilisban intézkedéseket tettek a túrák biztonságosabbá tételére, például jól megkülönböztethető fénnyel jelzik a felfelé és a lefelé vezető utat.

A Mont Blanc-t évente 25 ezren másszák meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Arno Balzarini
infostart

Hasonló hírek

Többeket halálra ítéltek Marokkóban két skandináv turista meggyilkolása miatt

Géza

Nem engedi be országába a műtétre váró terroristát az új osztrák belügyminiszter

Géza

Első ízben vetették be az amerikai B-52-est a dzsihadisták ellen

Edit