Főoldal > Hírek > Főhírek > Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó > Szexuális visszaélések történtek a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban
Szexuális visszaélések történtek a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban

Szexuális visszaélések történtek a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban

Hirdetés

Húsz évvel ez­előtt tör­tént, sze­xu­á­lis vissza­élést je­len­tet­tek be a Pan­non­halmi Fő­apát­ság­ban kedd dél­után. Az in­téz­mény egy­kori di­ákja egé­szen ta­valy nyá­rig tit­kolta, hogy egy szer­ze­tes rend­sze­re­sen mo­lesz­tálta őt.

19 éven át titkolta egy volt pannonhalmi diák, hogy miket kellett átélnie a különórák során. A fiatal fiút ugyanis rendszeresen molesztálta az apátság egyik szerzetese, aki 50 éves volt, amikor szemet vetett saját diákjára – írja az MTI.

Az eset még 1996-ban történt, ám csak kedd délután hozta nyilvánosságra a Pannonhalmi Főapátság.

Hortobágyi T. Cirill perjel az esetet ismertetve hangsúlyozta, hogy a ma már 70 éves férfi vállalta felelősségét, és Várszegi Asztrik főapát kérésére a belső vizsgálat után, tavaly szeptemberben önfeljelentést tett a Győri Járási Ügyészségen. A beadványt az ügyészség október 1-jén elutasította elévülés miatt, a zaklatás tényét ugyanakkor megállapította.

Igen ám, de az egyházi törvényekben nincs elévülés, így a bizottság a vizsgálat dokumentumait elküldte a Vatikán hittani kongregációjának, akik válaszul a külvilágtól elzárt, vezeklő életmódra kötelezték a szerzetest.

Hortobágyi T. Cirill hangsúlyozta: az érintett szerzetes elismerte tettét, tudomásul vette a határozatot, s kéri mindazok bocsánatát, akiknek fájdalmat okozott.

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: