Hirmagazin.eu
Főoldal » Szexuális bűncselekmények: szigorítana a német kormány
Külföld

Szexuális bűncselekmények: szigorítana a német kormány

forrás: MTI

A német kormány szerdai ülésén elfogadta és a szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztette a szexuális bűncselekmények büntetésének szigorításáról szóló törvényjavaslatát.

A tervezet szerint büntetendővé kell tenni az olyan szexuális cselekményeket, amelyek az egyik fél akarata ellenére valósulnak meg, de az elkövető nem alkalmaz vagy nem helyez kilátásba erőszakot, hanem a meglepetés erejét alkalmazva kihasználja, hogy áldozatának nem marad ideje a védekezésre, vagy visszaél azzal, hogy az áldozat – például testi okok miatt – nem is tudna védekezni, vagy még nagyobb sérelemtől tartva  eltűri a cselekményt.

Németországban eddig a nemi erőszak vagy kényszerítés eseteinek csupán 10 százaléka végződött feljelentéssel, és az ilyen ügyek mindössze 8 százaléka végződött elmarasztaló ítélettel, mert nem volt elég jogi lehetőség ezen cselekményeknek büntetésére. A kormány javaslata ezt a gondot orvosolja – mondta a kormányülés után Heiko Maas igazságügyi miniszter.

Áldozatvédő szervezetek elégedetlenek a jogszabály-módosító indítvánnyal. A kormány ugyan jó irányba tett egy lépést, de javaslatai hiányosak és gyengék – közölte a Fehér Gyűrű egyesület, amely szerint büntetendővé kell tenni valamennyi szexuális cselekményt, amely az egyik fél akarata vagy beleegyezése ellenére valósul meg. Arra van szükség, hogy “egy világos ‘nem’ elég legyen az elkövető megbüntetéséhez” – áll a szervezet közleményében.

Az igazságügyi tárca a nők ellen szilveszterkor elkövetett szexuális támadások előtt kezdett hozzá a módosító javaslat kidolgozásához.  Szilveszterkor a feljelentések szerint az áldozatoknak többnyire fogdosást, tapogatást kellett elszenvedniük, ez pedig egyelőre nem minősül szexuális bűncselekménynek, hanem csak sértegetésnek. A kormány javaslata nem is terjed ki erre a területre, de a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának jogi szakpolitikusai jelezték, hogy a fogdosás, tapogatás büntetendőségének kimaradása miatt nem elégedettek a javaslattal, így az a parlamenti tárgyalás során tovább szigorodhat.

 

Hasonló hírek

Amiről nem, vagy csak nagyon keveset tudunk, migránsügyben.. (+18)

Géza

Szlovákiai magyar himnusz-botrány: megszólalt a DAC elnöke, a Híd frakcióvezetője lemondana – Megszólalt a magyar kormány is

Mazsi

Washington válaszokat fontolgat a migrációs válságra

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------