Hirmagazin.eu
Főoldal » Szeretkezz, ne háborúzz, és tovább élsz
Állatvilág

Szeretkezz, ne háborúzz, és tovább élsz

hirmagazin_2015-07-09_162308

Azok a hím borzok, akik többet harcolnak, gyorsabban öregszenek, mint nyugodtabb társaik – állapítja meg egy tanulmány, amelyből következtetéseket vonnak le arra vonatkozóan is, hogy a férfiak miért élnek rövidebb ideig, mint a nők.

fotó: Getty Images

Azok a hím borzok, amelyeknek kevesebb időt kell harcokkal, verekedéssel eltöltenie, jobban megőrzik saját egészségét, jó közérzetüket és jobban tudnak intim kapcsolatot kialakítani a nőstényekkel is a tudósok szerint – számol be cikkében a Daily Mail. A vadon élő borzokat Gloucestershire-ben, a Woodchester Parkban vizsgálták. Az Exeteri Egyetem kutatói több mint 35 éve követik nyomon az állatokat. Megállapításuk szerint azok a hím borzok, akiknek a közelében több hím vetélytárs él, rövidebb ideig élnek. A tudósok azt remélik, hogy a kutatás fényt deríthet arra is, miért élnek általában rövidebb ideig a férfiak, mint a nők.

Christopher Beirne kutató szerint a tanulmány azt mutatja, hogy amikor a hím borzoknak nem kell harcolniuk a többi hím vetélytárssal, akkor egészségesebbek, jobb a közérzetük, és ennek eredményeként lassabban is öregszenek. Ám ha a borzok sokat harcolnak fiatal korukban a többi hímmel, gyorsan öregszenek. A tanulmány társszerzője, Dr. Andrew Young szerint az eredmények különösen érdekesek, mert sok fajnál, köztük az embernél a hím nemű egyedek élete rövidebb, mint a nőneműeké és eddig nem sikerült ennek okát megfejteni.

Az eredmények arra utalnak, hogy a hím borzok élete azért rövidebb, mert az életük során jóval korábban tapasztalják meg a harcot és versengést, mint a nőstények. A borzoknál – csakúgy mint az embereknél – az öregedés együtt jár a nagyobb fokú sebezhetőséggel, illetve a testtömeg-vesztéssel is. A nagyobb testsúly alapvető a sikeres szaporodás szempontjából és a túlélésért folytatott küzdelemben is a borzoknál, akik átlagosan 13 évig élnek a vadonban.
Forrás: metropol;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Cuki panda maci játszik a hóemberrel, nézd meg! :) – VIDEÓ

Edit

Óvodai dolgozó lett Bundi, a pécsi havanese

Géza

Megható és lenyűgöző viselkedés! Ilyen, amikor a világ legnagyobb emlőse, a bálna, simogatást kér (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------