Főoldal » Szeretkezz, ne háborúzz, és tovább élsz
Állatvilág

Szeretkezz, ne háborúzz, és tovább élsz

hirmagazin_2015-07-09_162308

Azok a hím borzok, akik többet harcolnak, gyorsabban öregszenek, mint nyugodtabb társaik – állapítja meg egy tanulmány, amelyből következtetéseket vonnak le arra vonatkozóan is, hogy a férfiak miért élnek rövidebb ideig, mint a nők.

fotó: Getty Images

Azok a hím borzok, amelyeknek kevesebb időt kell harcokkal, verekedéssel eltöltenie, jobban megőrzik saját egészségét, jó közérzetüket és jobban tudnak intim kapcsolatot kialakítani a nőstényekkel is a tudósok szerint – számol be cikkében a Daily Mail. A vadon élő borzokat Gloucestershire-ben, a Woodchester Parkban vizsgálták. Az Exeteri Egyetem kutatói több mint 35 éve követik nyomon az állatokat. Megállapításuk szerint azok a hím borzok, akiknek a közelében több hím vetélytárs él, rövidebb ideig élnek. A tudósok azt remélik, hogy a kutatás fényt deríthet arra is, miért élnek általában rövidebb ideig a férfiak, mint a nők.

Christopher Beirne kutató szerint a tanulmány azt mutatja, hogy amikor a hím borzoknak nem kell harcolniuk a többi hím vetélytárssal, akkor egészségesebbek, jobb a közérzetük, és ennek eredményeként lassabban is öregszenek. Ám ha a borzok sokat harcolnak fiatal korukban a többi hímmel, gyorsan öregszenek. A tanulmány társszerzője, Dr. Andrew Young szerint az eredmények különösen érdekesek, mert sok fajnál, köztük az embernél a hím nemű egyedek élete rövidebb, mint a nőneműeké és eddig nem sikerült ennek okát megfejteni.

Az eredmények arra utalnak, hogy a hím borzok élete azért rövidebb, mert az életük során jóval korábban tapasztalják meg a harcot és versengést, mint a nőstények. A borzoknál – csakúgy mint az embereknél – az öregedés együtt jár a nagyobb fokú sebezhetőséggel, illetve a testtömeg-vesztéssel is. A nagyobb testsúly alapvető a sikeres szaporodás szempontjából és a túlélésért folytatott küzdelemben is a borzoknál, akik átlagosan 13 évig élnek a vadonban.
Forrás: metropol;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ilyet se láttunk még: kocsiba pakolta zsákmányát a mókus

Géza

Nemcsak a migránsok jönnek ide, hanem a migránsokhoz is mennek oda! Oroszlánmentés a háborús övezetből! Nézd meg ezeket a megható képeket!

Géza

Honnan származnak Ausztrália kóbor macskái?

Edit