Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Szeretjük vagy sem? Gyomnövények birodalma

2015 02 19 082403

A Földön élő mintegy kétszázezer növényfaj közül kb. 6700 növényt tartanak gyomnak. Ezek közül 76 faj a legveszedelmesebb, és ebből is 18 faj az, amelyik kiemelkedően nagy károkat okoz.
Szeretjük vagy sem? Gyomnövények birodalma

Hogy melyik növény számít gyomnak, dudvának, az nem is olyan egyértelmű. A listára olykor kedves kis vadvirágok is felkerültek, amelyek valamikor gyomok voltak, és olyan is, hogy a legveszélyesebb gyomfaj is hozhat hasznot, pl. jó méhlegelő, fontos gyógynövény, vagy mint ipari nyersanyag. A biokertészek sok gyomnövényt magérés előtt talajtakarásra használnak, vagy értékes trágyalevet készítenek belőle.

2015 02 19 082411

A lista soha nem lesz végleges. Ősi gyepek, mezsgyék vagy félsivatagok egyszerű vadvirága volt tegnap még egy növény, amelyet féken tartottak a többiek a biológiai egyensúly évezredes rendje szerint. Ám egy napon a feltört földben, pl. a kukorica vagy a napaforgó-táblában hihetetlen lehetőségek nyílnak meg számára és elindul világhódító útjára. Így vált kozmopolitává napjaink veszedelmes gyomja a parlagfű vagy népiesen vadkender. A kozmopolita gyomok többnyire szárazságtűrők, milliónyi magot teremnek, egynyáriak, tavasztól őszig minden talajmunka után újabb és újabb tő nő ki, fejlődnek, sőt még magot is tud hozni.

Magyarországon ma a parlagfű éppen olyan gondot okoz szénanátha és asztmakeltő hatásával, mint nagyon sok országban. Beköltözött a városi részekre is, és milliárdnyi virágport szór az amúgy is szennyezett levegőben.

Parlagfű vagy vadkender felálló szárú, dúsan elágazó, szélmegporzású fészkes. Az utóbbi időben hihetetlen gyorsasággal elszaporodott, és augusztus, szeptemberi napos időben okoz súlyos allergiás tüneteket. Észak-Amerikából került át, a Kárpát-medencében 1908-ban találtak először, de igazi térhódítását itt a 70-es években kezdte meg. A füzérben álló porzós virágzata a szembetűnő, a termő virágok a levelek hónaljában húzódnak meg. Óriási virágportermése mellett magtermése is jelentős. Egyetlen tő akár 63 ezer magot is érlelhet.

Kanadában teáját gyomorbetegségek, vérzések ellen használják, a magvakat a fácánok, foglyok, kemény teleken eszik. Gondos kapálással, gyomlálással, vegyszerrel, sűrű csalamádéültetéssel, gyepesítéssel a pázsitok rendszeres kaszálásával kell visszaszorítani.

2015 02 19 082420

Forrás: szepzold; Képek: szepzold;

Hasonló hírek

A párizsi egyezmény megvalósítása ellenére is emelkedhet a globális tengerszint

Géza

Részint benaposodik az ex Gagarin szénerőmű

info

A globalizáció és a környezetvédelem neuralgikus kérdései a jogalkotás, a jogkövetés és a jogalkalmazás síkján

Géza