Hirmagazin.eu
Főoldal » Szereted a gyógynövényeket? Akkor ez a hír érdekelni fog!
Egészség - betegség

Szereted a gyógynövényeket? Akkor ez a hír érdekelni fog!

Összességében kevesebb gyógynövényt vásároltak fel tavaly, a gyógynövényágazat exportjának értéke ugyanakkor 4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A nyers és az import révén beszerzett hazai gyógynövények mennyisége összességében meghaladta a 3500, illetve az 1400 tonnát tavaly. Az importált, főként szárított, úgynevezett “drogállapotú” gyógynövények mennyisége 434 tonna, a belföldi tovább feldolgozásra értékesített, drog állapotú gyógynövények mennyisége 587 tonna volt a múlt évben a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint.

Amíg 2017-ban gyógynövények virágjából még mintegy 18 tonnát vásároltak meg a termelőktől, a múlt évben 9,7 tonnát, a gyűjtőktől beszerzett nyers mennyiség pedig 389 tonnáról 264 tonnára csökkent. Belföldi további feldolgozásra 72 tonna került tavaly ezekből, az előző évi 107 tonnával szemben. A gyógyfüvekből esetében tavaly 135 tonnát adtak el feldolgozásra a 2017-es 183 tonnával szemben, míg a mag és termés így leadott mennyisége az előző évi 321 tonnáról 277 tonnára zuhant. A gyógylevelek feldolgozásra leadott mennyisége ugyanakkor 44 tonnáról 72 tonnára emelkedett az előző két ében, e mögött ezek importjának növekedése áll, mivel a termelőktől beszerzett mennyiség csekély mértékben nőtt ugyan, de a vadon termő, gyűjtött mennyiség felvásárlása csökkent a Napi.hu számításai alapján.

A felvásárlók a beszerzett alapanyagok egy részét további feldolgozásra értékesítik, legnagyobb mennyiségben belföldre eladott csoport a mag és termésfélék, valamint a fűfélék voltak tavaly – az előző évekhez hasonlóan. A friss és szárított gyógynövények exportértéke 1,61 milliárd forint volt 2018-ban, 4 százalékkal több az előző évinél. A kivitel 76 százaléka az EU országaiba került, Magyarország legfontosabb exportpartnerei Németország, Ausztria mellett Ausztrália volt 2018-ban.

Így gyűjtenek

A gyógynövényágazatba a gyógynövények gyűjtésétől kezdve azok termesztésén és felvásárlásán keresztül a feldolgozás is beletartozik. A felvásárlók alapanyag-beszerzése több csatornán keresztül valósul meg és az alapanyag eredete vagy állapota alapján a beszerzés lehet termesztett és vadon termő, illetve nyers és “drogállapotú” gyógynövény. A drogformátum a felhasznált gyógynövény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, melyet többnyire szárítással tartósítanak. A termesztett gyógynövények beszerzése a nyers állapotban átvett mag és termés esetén a leginkább jellemző, míg az importált gyógynövényeknél – a szállítás és eltarthatóság miatt – a szárított, drogállapotú anyag van túlsúlyban.

A fűfélék csoportjában a vadon termő gyógynövények átvétele főként közvetlenül a gyűjtőktől történik, míg a szárított virág és a nyers és szárított mag, valamint termés esetében általában nagyobb szerep jut a köztes felvásárlóknak. A vadon termő gyógynövények ugyanis a gyűjtőkből és felvásárlókból kialakuló többlépcsős gyűjtőhálózaton keresztül jutnak el a feldolgozókhoz.

Akadnak olyan fajok, amelyeket kizárólag vadon termőként szereznek be, vagy csak termesztett forrásból származnak. A legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág és a csipkebogyó.

A hazai eredetű beszerzésnél a vadon termő virág-hasznosításúgyógynövények közül a bodza, a hárs és a kamilla, a leveles gyógynövényeknél a csalánlevél, a füvek közül az aranyvessző, a kisvirágú füzike és a cickafark, míg a gyökér-hasznosítású gyógynövények közül a fekete nadálytő volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2018-ban. A legnagyobb mennyiségben átvett, hazai termesztésű virág-hasznosítású gyógynövény a levendula, a leveles gyógynövényeknél a citromfű, a mag-hasznosításúak közül pedig az édeskömény volt tavaly. A leginkább termesztett növény a füvek közül a lósóska és a vasfű volt a gyógynövény-felvásárlók adatai alapján.

napi

Hasonló hírek

Zacher Gábor: innentől ez orosz rulett

Géza

Megrázó döntést kellett hoznia kismamának arról, hogy hány gyereke maradjon életben

Edit

Vedd komolyan a jeleket! Ezek a tünetek 1 hónappal előtte jelezik az infarktust

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------