Hirmagazin.eu
Főoldal » Szereted a diót? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni
Gazdaság

Szereted a diót? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

A fagy a diót sem kímélte Somogyban. Átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban, ahol rázógépekkel zajlik a diószüret.

A múlt hét elején álltak neki a szüretnek az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban – írja a sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. Miután a rázógép lerázta a diót, egy speciális francia gyártmányú szedőgép söpri össze a termést. Amiket pedig elhagy a gép a fa tövében, azokat helyi és környékbeli napszámosok szedik össze. Sokuk már rutinos diószedő, egy hónapon át dolgoznak itt egy-egy szezonban. A dió az ültetvényről bekerül a telepre, ahol megmossák, 28–30 fokon szárítják, majd osztályozzák. A sérült héjú diót kézi munkaerő válogatja ki. A termés zsákokba kerül és indulhat értékesítésre.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés, a tavaszi fagyok a diót sem kímélték.

A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést vár Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítanak, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle. Az újonnan telepített ültetvényeken a fiatal fákat viszont öntözik. Hét év kell, mire termőre fordulnak.

A dió 90 százalékát héjas formában értékesítik az Alsószentiváni 117-esből adják el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és a Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba, de az osztrák és a német piac mellett Angliába is szállítanak. Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót, az amerikai dió megérkezése várhatóan október végén komoly hatással lesz az európai piacra.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy három módszerrel lehet a kártevő ellen védekezni a kiskertekben. Az egyik, ha a fa alá fóliát húzzunk ki, erre rákerülnek a beteg termések, amiket el kell égetni. A másik megoldás, ha július elejétől sárga fogólapú rovarcsapdákat helyezünk ki, a harmadik pedig, ha motoros permetezővel acetamiprid hatóanyagú rovarölő szert juttatunk ki. Tóth István megjegyezte: egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, amelyek a zöld burkot feldarálják, ezért elkezd rothadni a termés.

Hasonló hírek

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

info

Visszavette az államtól iskolái működtetését Esztergom

info

Figyelem: az üzemanyagárak FOLYAMATOS, ám nem nagymértékű drágulása várható az OPEC döntése miatt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------