Főoldal » Szeptemberig Madridban látható a világ legdrágább festménye
Művészet

Szeptemberig Madridban látható a világ legdrágább festménye

hirmagazin_2015-07-05_064957

Szeptemberig Madridban látható a világ legdrágább festménye, Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo? (Mikor fogsz megházasodni?) című képe, amelyet péntektől tekinthet meg a közönség a Reina Sofía múzeumban.

A műalkotás pontos értékét hivatalosan eddig senki nem erősítette meg, a BBC és a The New York Times értesülései szerint 265 millió euróért (83 milliárd forintért) adta el februárban eddigi tulajdonosa, Rudolf Staechelin bázeli magángyűjtő.

A kép madridi kicsomagolásánál jelen volt Staechelin is, aki továbbra sem fedte fel sem a festmény vételárát, sem az új tulajdonos kilétét. Mindössze annyit jegyzett meg viccelődve, hogy a művet még nagyapja vásárolta 18 ezer svájci frankért, ami “kevesebb, mint amennyit most fizettek érte”.

Manuel Borja-Villel múzeumigazgató hozzátette: szerinte a festmény valódi értéke felbecsülhetetlen.

hirmagazin_2015-07-05_065012

Paul Gauguin francia festő 1892-ben Tahitin készítette az alkotást, amelyet életműve egyik legfontosabb darabjaként tartanak számon a szakértők. Eddig a bázeli szépművészeti múzeumban állították ki, amelyet most felújítanak, és ez idő alatt több alkotást a madridi múzeumban mutatnak be.

A bázeli gyűjteményből többek között Paul Cézanne, Marc Chagall, André Derain és Vincent van Gogh művei láthatják a spanyol fővárosban szeptember 14-ig.

A Gauguin-képet ezután egy washingtoni gyűjteményben mutatják be, hogy utána hol látható, arról eddigi tulajdonosa azt mondta: azt már nem tudja.

Forrás: metropol;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

A világ legelképesztőbb kültéri szobrai

info

Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

info

Hollywoodi sztárok gyászolják Omar Sharifot

info