Hirmagazin.eu
Főoldal » Szép-kártyával csábítanak, de megtévesztik az ügyfeleket
Gazdaság

Szép-kártyával csábítanak, de megtévesztik az ügyfeleket

Számos cég – utazási iroda, étterem, szolgáltatók – hirdeti az internetes oldalán, hogy fizetségként elfogad Szép-kártyát. Ugyanakkor sok helyütt az is kiderül, hogy ilyen vagy olyan ok miatt mégsem lehet ezzel a béren kívüli juttatáselemmel fizetni. Annak jártunk utána, mit tehet ilyen esetben az ügyfél.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az egyik olvasónk arról számolt be, hogy egy olyan utazási iroda internetes oldalán foglalták le az útjukat, amely a honlapján több helyen is feltüntette: lehet az útért, a helyszínen pedig az étkezésért és a fakultatív programokért Szép-kártyával fizetni. Olvasónk néhány nappal az indulás előtt beszélt az irodával, s ekkor derült csak ki, hogy mégsem lehet Szép-kártyával fizetni. Az utazási iroda azzal érvelt, hogy azért nem lehet még ezt a fizetési módot igénybe venni, mert közte és a kártyaszolgáltató között folyamatban van a szerződéskötés. A panaszos az út előlegét már kifizette, ezért nem mert elállni az utazástól, amit cafeteria helyett készpénzben volt kénytelen rendezni.

Egy másik olvasónk pedig egy olyan étteremben foglalt le helyet, amely a Szép-kártya-szolgáltatóval szerződésben állt, ám mégsem tudott azzal fizetni a helyszínen, mert a pincér közölte vele: nem működik a terminál. Ez viszont sem az internetes oldalon, sem a helyszínen kitett táblán nem szerepelt.

Hová fordulhatunk panaszunkkal?

Az esetek kapcsán megkerestük a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségét. Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője a hirado.hu-nak azt mondta: az utazási iroda eljárása kimeríti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát, mert megtéveszti a fogyasztókat azzal, hogy oldalán kint van annak a Szép-kártya-szolgáltatónak a logója, amely a kártyát kibocsátotta, mégsem lehet azzal fizetni.

A szakember úgy fogalmazott: ilyen esetben bejelentést kell tenni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, illetve, ha a vállalkozás országszerte, de minimum három megyére kiterjedően hirdeti szolgáltatásait, akkor pedig a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Az ügyfél ugyanis annak tudatában foglalta le az utat és a szolgáltatásokat, hogy majd tud Szép-kártyával fizetni. Illetve, ha tisztában van azzal az utazni vágyó, hogy ennél a társaságnál mégsem fogadják el ezt a cafeteriaelemet, akkor más irodánál foglalja le az utazását, s máshol költi el ezt a pénzét.

Kispál Edit elmondta, ha az ügyfél átutalta az út teljes költségének például a harminc százalékát, és amiatt dönt úgy, hogy mégsem veszi igénybe az utazási iroda szolgáltatásait, mert – hirdetésével ellentétben – a Szép-kártyát nem fogadja el, akkor ez az összeg visszajár, hiszen a szolgáltató megtévesztette. Ez pedig – fejtette ki – hibás teljesítésnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy ha emiatt áll el az ügyfél az utazástól, akkor a befizetett előleg visszajár neki.

A kép illusztráció (Fotó: Stockphoto)

Ettől függetlenül még nagyobb kárai is lehetnek a megtévesztett ügyfélnek. Ebben az esetben ugyanis nem azért áll el az ügyfél a szerződéstől, mert máshol jobb ajánlatot kapott, hanem azért, mert a cég nem tud szerződésszerűen teljesíteni. Márpedig a honlapon lévő tájékoztatás a szerződés része.

A szóvivő szerint akkor járt volna el a cég helyesen, ha addig, amíg a szerződés közte és a kártyaszolgáltató között véglegessé nem válik, nem is teszi fel azt a logót a honlapjára. Ha mégis megteszi, akkor pedig jól látható helyre ki kell írnia, hogy ez a szolgáltatás jelenleg még nem elérhető, a Szép-kártya-szolgáltatóval a szerződéskötés folyamatban van.

Nehezebb a kárt megtéríttetni, ha például az ügyfél egy adott helyre és időpontra vett egy koncertjegyet, de az utazási iroda megtévesztő magatartása miatt nem tud eljutni a rendezvényre. Illetve az sem egyszerű eset, ha az ügyfél nagyobb összeget fizetett be az őt megtévesztő cégnek, és a még a kártyán fennmaradó összegből már nem tud más céghez befizetni egy nyaralásra, ami emiatt elmarad. A jog ismeri erre az esetre is a sérelemdíj fogalmát, de ezt nehéz bizonyítani, és kizárólag bírósági peres eljárás útján érvényesíthető.

Kártérítés is járhat

Ha viszont egy hatóság megállapítja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, az még nem jár automatikusan kártérítéssel. A panaszos a jogait a fogyasztóvédelmi hatóságnál, a Gazdasági Versenyhivatalnál, illetve a békéltető testületeken keresztül érvényesítheti, ezek az eljárások bejelentésre indulnak, és ingyenesek. Bejelentés alapján pedig a hatóságok elrendelhetnek egy átfogó célvizsgálatot is az ilyen tevékenységet folytató vállalkozások ellenőrzésére – magyarázta a szóvivő.

Valószínűsíthető, hogy jövőre még több szolgáltató teszi lehetővé a Szép-kártyával fizetést, hiszen csak ez a cafeteriaelem marad a jelenlegi adózási kategóriában 2019-ben.

Növeli a versenyképességet

A Szép-kártya hosszú évek óta a belföldi turizmus ösztönzésének legfontosabb eszköze, és mint ilyen, hatékony eszköz az ágazat ellenálló képességének erősítésében, a vidéki és ezen keresztül a teljes magyar gazdaság versenyképességének növelésében. Bevezetése óta csaknem 444 milliárd forint pluszforrást jelentett a turizmusnak, 2016-ban 95 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz a kártyának köszönhetően. Jelentőségét jelzi, hogy a kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégektől származó bevételeinek ötöde Szép-kártya-költés volt 2016-ban.

Az egyes zsebekre utalható összeg éves felső határa kedvezményes adózás mellett:

  • a szálláshely zseb esetében 225 ezer forint,
  • a vendéglátás zseb esetén 150 ezer forint,
  • a szabadidő zseb esetében pedig 75 ezer forint.

Mint ismeretes, a kártyára jelenleg kedvezményes adózási feltételekkel a közszférában évente legfeljebb kétszázezer forint, a magánszférában pedig 450 ezer forint juttatható.

Forrás – szerző: Hunyor Erna Szofia

Hasonló hírek

A távmunkáé a jövő

Edit

Elérhető áron szívesen váltanának elektromos autóra a magyarok

Géza

Drágább lett a tankolás

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------