Hirmagazin.eu
Főoldal » SZÉP-kártya: mi lesz az el nem költött támogatással?
Gazdaság

SZÉP-kártya: mi lesz az el nem költött támogatással?

Az elmúlt hónapokban munkavállalók, munkáltatók, elfogadóhelyek ezrei szembesültek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) jogi szabályozásának radikális változásával. Sokan bosszankodnak, mások örülhetnek, de mi is történt valójában? Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Adózás

személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint a munkáltatók 2019. január 1-jétől 15 százalékos szja és 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) kötelezettséggel béren kívüli juttatást kizárólag SZÉP-kártyára utalt támogatásként adhatnak, sőt, még a személyre szóló, 1,18x(15% szja+19,5% szocho) kötelezettséggel járó egyes meghatározott juttatás fő formája is csak SZÉP-kártya-támogatás lehet [szja-törvény 69-71. §].

A szabályozás lényege:

– Béren kívüli juttatásként – több juttatótól származóan együttvéve – a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára legfeljebb évi 225 ezer forint, vendéglátás alszámlájára legfeljebb évi 150 ezer forint, szabadidő alszámlájára legfeljebb évi 75 ezer forint támogatás utalható.

– Az előbbi értékhatárokat meghaladó támogatás és/vagy az adóévben folyósított támogatások együttes értékének az úgynevezett éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

– Az éves rekreációs keretösszeg évi 450 ezer forint, illetve ha a munkáltató költségvetési szerv, évi 200 ezer forint, feltéve, hogy a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.

– Ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, a rekreációs keretösszeg a 200 ezer, illetve a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege. Nem kell a rekreációs keretösszeget arányosítani, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg. Az egyes alszámlákra vonatkozóan előírt értékhatárokat nem kell arányosítani, de be kell tartani.

A személyre szóló más juttatások döntő többsége (például Erzsébet-utalvány, iskolakezdési utalvány, öpt hozzájárulás) a magánszemély összevont adóalapba tartozó, a juttatóval fennálló jogviszonyától függő adó- és járulékköteles jövedelmének minősülnek. Maradtak ugyan adómentes juttatási lehetőségek is (például bölcsődei, óvodai ellátás, kulturális, sportbelépő, számítógép-használat, cégautó-használat), azonban a számos munkahelyen rendszeresített cafeteria jellemző elemévé a SZÉP-kártya alszámlákra utalt támogatások váltak. Ezért fontos e juttatás jogszabályi hátterének ismerete.

hvg

Hasonló hírek

Ivóvízminőség-javító fejlesztés a Nyírségben

info

GIRO Zrt.: A nyugdíjakat pénteken átutalták a bankoknak! Oszd meg!

Géza

Közel 3000 (!!!) milliárd forintot veszít Magyarország a Horn- és a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok négy autópálya-szerződésén

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!