Hirmagazin.eu
Főoldal » Szenzációs leleteket tártak fel a régészek a Baradla-barlang mélyén
Tudástár

Szenzációs leleteket tártak fel a régészek a Baradla-barlang mélyén

Az ELTE Régészettudományi Intézete, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság megelőző feltárást végzett a Kárpát-medence legnagyobb és legösszetettebb barlangi régészeti lelőhelyén a Baradla-barlangban.

A régészek, a barlang turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódó építkezések miatt, idén a 12 Celsius fokos, 6000 éves, különleges barlangi levegőben a Róka-ághoz vezető egykori Biológiai labor területén végeznek leletmentő feltárást.

Mint a kutatók elmondták, az itt keresztülfolyó barlangi patak több ezer évvel ezelőtt 10–15 centiméteres mésztufaréteggel zárta el a területet, mely ily módon a barlang többi teréhez képest szokatlan épségben és gazdagságban őrizte meg a barlangot használó emberek maradványait és tárgyait a középső újkőkorból. A feltárt leletek a barlang egykori szerepét és jelentőségét teljesen új fényben láttatják.

Aggtelek, 2019. július 10.
Az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársai leleteket keresnek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen végzett ásatásukon az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A Baradla Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leleteknek.
MTI/Komka Péter

A Baradla az újkőkori és a késő bronzkori leletek egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye Európában. A Szabó Gábor egyetemi docens által vezetett feltárás nem várt eredményeket hozott: egy mésztufa réteg alatt érintetlenül őrződtek meg a barlangi tereket használó középső újkőkori (Kr.e. 5000) emberek emlékei. A régészeknek összeroppant edényeket, rituális étkezések maradványait, csiszolt kőbaltákat és obszidián eszközöket sikerült kibontani és dokumentálni a barlangi termek padlóján és sziklái között.

Aggtelek, 2019. július 10.
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az ELTE Régészettudományi Intézet közös ásatásán fellelt középső újkőkori használati tárgyak és emberi csontok az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A Baradla Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leleteknek.
MTI/Komka Péter

A barlangi terek kutatása során egy késő bronzkori kincslelet is előkerült. A 3400 éves ékszereket rituális felajánlásként rejthették el a hatalmas kőtömbök közé. Hasonló méretű, dokumentált régészeti kutatás a barlangban ezidáig még nem történt. Az új eredményeknek köszönhetően a régészek a korábbinál sokkal differenciáltabb képet alkothatnak arról, hogy mire használhatták az ősi korok emberei hazánk egyik legszebb barlangjának belső tereit.

Aggtelek, 2019. július 10.
Az i. e. 15-14. századból származó késő bronzkori leletegyüttes darabja, feltehetően díszes ceremoniális ruha verete az ELTE Régészettudományi Intézet és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közös ásatásán az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A Baradla Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leleteknek.
MTI/Komka Péter

Korábban építkezések miatt végzett leletmentő ásatások során, 1969-ben Korek József, 1996-ban pedig Rezi Kató Gábor vezetésével a Magyar Nemzeti Múzeum régészei találtak nagy mennyiségű újkőkori és késő bronzkori leletet az aggteleki bejárat előtt: sírokat, cölöplyukakat, házalapot, padlószintet, tűzhelyet és kemencét. Annak idején megállapították azt is, hogy a térségben még vannak érintetlen őskori rétegek.

 

Forrás: ELTE

Természeti értékét felismerve, a barlangot 1925-ben nyilvánították nemzeti kinccsé. Védelmét ma az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság látja el, és Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelyeként tartják számon. Összhosszúsága 25,5 km, ennek 5,3 km-es szakasza átnyúlik Szlovákia területére. A barlangrendszer 230 millió éves középső triász mészkőben alakult ki, a felszínről a mélybe jutó vizek oldó és koptató munkájának eredményeként.

A triász időszak után a terület kiemelkedett, és a hegységképződés során a szilárd kőzetblokkok erősen összetöredeztek, utat engedve a felszínről mélybe jutó vizek barlangformáló erejének. Járatait a csepegő vizek mésztartalmának kicsapódásával keletkezett változatos nagyságú, színű és formájú, egyedülálló látványt nyújtó cseppkőoszlopok, függő- és állócseppkövek, cseppkőlefolyások és -zászlók díszítik, a szivárgó, folyó vizek cseppkőmedencéket, mésztufagátakat hoztak benne létre.

Forrás: ELTE

erdekesvilag

Hasonló hírek

A hét legfeleslegesebb kurzus a jogi karokról

Géza

Egészségesebb az űrben termesztett saláta, mint a földi?

Géza

Angol nyel tanulása, nem mindennapi módon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------