Image default
Életmód hírek

Szenzáció! Itt a nagy bejelentés: megtalálták az elhízás ellenszerét! Oszd meg!

BEDFORD PARK — Amerikai és ausztrál kutatók bejelentették, hogy hosszas munka után felfedezték az elhízás ellenszerét!

A Texasi Egyetem és a Flinders Egyetem kutatói megtalálták azt a gént, ami a pluszkilóinkért felelős, egereken kísérletezve már sikeresen blokkolni tudták, és most azon dolgoznak, hogy az emberi testben is sikeresen kikapcsolják azt.

Mint arról korábban beszámoltunk, amerikai és ausztrál kutatók megtaláltak az elhízásért felelős gént.

A kutatók szerint az RCAN1 nevű gén az, amelyik gátló szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, valamint a test hőtermelésében. Amikor az egerekben meggátolták ennek a génnek a működését, az állatok bármennyit ehettek, nem híztak el. Az RCAN1 blokkolása ugyanis rendkívüli mértékben felpörgette az anyagcserét, így jóval több kalóriát égetett el a szervezet, mint egyébként szokott. Bár a kísérletet egyelőre csak állatokon végezték el, a szakemberek máris arról beszélnek, hogy az eljárás alapján kifejlesztett gyógyszerek segítséget nyújthatnak az elhízás és az anyagcsere-problémák elleni küzdelemben.

 

Az RCAN1 gén gátló szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, ha ezt kiiktatják, több kalóriát éget el a szervezetünk / Grafika: Profimedia

– Fejlesztettünk néhány gyógyszerszériát, amelyek azt a fehérjét célozzák meg, amit ez a gén hoz létre. Jelenleg azt teszteljük, hogy gátolják-e az RCAN1-et, és így potenciális hízásellenes gyógyszerként tudnak-e viselkedni – mondta Damien Keating, az ausztráliai Flinders Egyetem kutatója, aki azt is hozzátette: az emberi testben fehér és a barna zsírszövet is található. Előbbi tárolja el a pluszkalóriákat, míg utóbbi a kalóriák elégetésével termel hőt a szervezet számára. – A megfelelő hatásfokkal működve a barna zsírszövet rengeteg kalóriát égethet el, ugyanakkor a felnőttekben és idősekben szinte alig van már ilyen.

– Az RCAN1 blokkolása segítene a fehér zsírszövetet barnává átalakítani, így a szervezetünk kevesebb zsírt tárolna anélkül, hogy az embereknek csökkentenie kellene a táplálékfogyasztásukat, vagy többet kellene mozogniuk – tette hozzá Keating, aki azt is megjegyezte, közel járnak a megoldáshoz.

Népbetegség lett a túlsúly

Magyarországon komoly probléma a túlsúlyosság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján hazánk a negyedik a világrangsorban, amely az elhízottak arányát mutatja. Felnőttek körében ennek a mértéke nálunk 28-31 százalék. A listát az Egyesült Államok vezeti Mexikó és Új-Zéland előtt.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Mi kerüljön a nesszerszerbe, ha nyári hosszú hétvégére készülsz?

info

Aki egyszer félrelép, az máskor is félre fog?

Mazsi

Dietetikus segítségével akár el is hagyhatja gyógyszereit (Olvasd el és nézd meg!)

Géza