Hirmagazin.eu
Főoldal » Szemüveget az igazgatónak! Éleslátás cégköltségre?
Gazdaság

Szemüveget az igazgatónak! Éleslátás cégköltségre?

Olvasónk a következőket kérdezte: „Egyik cégem igazgatója csináltatott egy monitoros munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget – optometrista igazolást mellékelve – 426 840 forintért. Van-e felső határa az így vásárolt szemüvegnek, és milyen jogcímen könyvelhetem el (munkaszemüveg)? Lehet-e 100 százalékban költségként elszámolni, vagy adózni kell utána?” Nagy Norbert okleveles adószakértő válaszolt.

Szakértőnk válasza:

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 8.8. pontja értelmében adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szabályozza a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges védőszemüveg juttatását.

A rendelet alapján képernyős munkakör az olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is.

A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.

A fenti előírásoknak megfelelő képernyős védőszemüveg is adómentes juttatás.

Amennyiben azonban a képernyő előtt munkát végző személy egyébként is szemüveget hord, úgy a szemüveg ára nem számolható el védőszemüvegként adómentesen, csak egyes meghatározott juttatásként.

Véleményem szerint egy igazgatói pozíció nem feltétlenül minősül képernyős munkakörnek, illetve (bár felső értékhatárt nem említ a rendelet) vizsgálandó, hogy mennyiben tekinthető igazoltnak az Ön által megadott meglehetősen magas költség a fenti rendeletben megfogalmazott feltételeknek.

Forrás: adozona.hu

Hasonló hírek

Kinek olcsóbb lesz, kinek drágább.. Oszd meg!

Géza

750 milliárd eurós mentőcsomagot javasol az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság utáni helyreállításra

Géza

Varga Mihály: a Coop sikere magyar siker

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------