Hirmagazin.eu
Főoldal » Szemtől szemben a Holddal! Oszd meg!
Csillagászat, űrkutatás

Szemtől szemben a Holddal! Oszd meg!

Kevés embernek adatik meg, hogy egy olyan hatalmas távcsövön át élvezhesse a Hold látványát, mint az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (Very Large Telescope – VLT).

A Chilében működő Paranal Obszervatórium csillagászainak nemrég ebben a kivételes szerencsében volt részük, amikor az egyik távcsőről leszerelték a VIMOS (VIsible Multi-Object Spectrograph) nevű műszert. A VLT UT3 távcsőegységéről nyugdíjazott eszköz  egy fejlesztési program keretében végleg átadja helyét a hamarosan érkező CRIRES+ (CRyogenic InfraRed Echelle Spectrograph) műszer számára.

A Hold kivetített képe az ESO VLT 8,2 m főtükörátmérőjű UT3 távcsövének egyik Nasmyth-fókuszsíkjában. Forrás: ESO.

A VIMOS különlegesen termékeny csillagászati műszer volt. A spektrográf több ezer távoli galaxist figyelt meg abból az időszakból, amikor a világegyetem kora a jelenleginek csupán egyharmada volt. E megfigyelések révén feltérképezték a távoli galaxisok térbeli eloszlását, és megmérték fizikai tulajdonságaikat. A VLT érzékeny műszereit, köztük a VIMOS-t is arra tervezték, hogy sok milliárd fényévre lévő halvány égitesteket figyeljenek meg. Emiatt a közeli és fényes égitestek, mint a Naprendszer holdjai túlzott fényességük révén gyorsan túltelítenék ezeket az eszközöket. Ám amikor 16 éves szolgálata végén a VIMOS-t leszerelték, a helyszínen lévő csillagászok éltek a rendkívüli lehetőséggel, és azonnal használatba vették az átmenetileg műszer nélkül maradt fókuszsíkot.

A világegyetem mélye helyett a VLT távcsőrendszert alkotó négy 8,2 m főtükörátmérőjű távcsőegység (Unit Telescope – UT) egyikét, az UT3-at ezúttal a Holdra irányították. Ezen a lenyűgöző fotón láthatjuk, amint az alkonyati Hold képét a távcső optikája egy félig átlátszó képernyőre vetíti. Az eredmény egy rendkívül részletgazdag kép a Hold felszínének hegységeiről és krátereiről. A bemutatót számos csillagász élvezhette a helyszínen, köztük a fényképen látható Stefan Ströbele adaptívoptikai-mérnök is.

Forrás: ESO

Hasonló hírek

130 ezer éve figyel a Föld körül keringő ismeretlen műhold

Mazsi

A világűr titkai: kiderült, mi haladhatott át a Naprendszerben

Mazsi

A NASA riasztó közleménye: A semmiből érkezik az óriási aszteroida

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------