Főoldal » Szembeszáll a migránsokkal Franciaország
Külföld

Szembeszáll a migránsokkal Franciaország

Politikai vihart kavart a francia kormány döntése, miszerint leszámolnak az országban illegálisan tartózkodó migránsok hatalmas tömegével.

A vita azután robbant ki, hogy Gerard Collomb belügyminiszter körlevelet írt a bevándorlásügyi hivataloknak, arra sürgetve őket, hogy a lehető leggyorsabban bírálják el a menedékkérelmeket, és akiknek nincs joguk francia területen tartózkodni, azokat toloncoltassák ki az országból. A francia befogadó központok ugyanis túlzsúfoltak, és sokan illegálisan használják ki az itt nyújtott szolgáltatásokat.

Jelenleg átlagosan 14 hónapig tart, míg egy migráns menedékkérelmét elbírálják, de az új döntés alapján ennek idejét fél évre kell csökkenteni, és azt követően azonnal gondoskodni kell az illető elszállásolásáról, vagy deportálásáról.

Több képviselő és emberi jogvédő csoportok szerint a gyorsítás a hatékonyság kárára fog menni, és csak az a célja, hogy „kirúgják a migránsokat Franciaországból”. Sokan kétszínűséggel is vádolják Macronékat, mivel az elnök az Európai Tanács előtt felszólalva még arról beszélt, hogy az EU-tagállamoknak „kötelességük befogadni a migránsokat”, de valójában ő maga szabadulna a felelősségtől, csak másokra tolná át.

Collomb azzal védte a gyorsítást, hogy ésszerű szintre kell csökkenteni a Franciaországban tartózkodó migránsok számát.

Ha mindenkit be akarunk fogadni, nem tudunk nekik jó feltételeket biztosítani. Évente 95 ezer kérelmet kapunk – azaz egy nagyvárosnyi emberrel nőne a lakosságunk minden évben

– mondta a miniszter.

Forrás: Ripost

Fotó: Europress / Christophe Archambault – AFP

 

Hasonló hírek

Terrortámadás: Tűzpárbaj és túszejtés a robbantások után Jakartában

Edit

A Szíria-értekezleten csak a folytatásról állapodtak meg (Videó)

info

Újabb lépés a kereskedelmi háború lezárásához

Géza