Hirmagazin.eu

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója

 Aktuális hírek
  • ELTŰNÉS MIATT KERESSÜK NAGY BRIGITTA RENÁTÁT Hirdetés2017. 08. 23., sze – 21:12 – Budapesti Rendőr-főkapitányság – A rendőrség a lakosság segítségét kéri! A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága 01130/6961/2017. általános számon körözési eljárást folytat a 14 éves Nagy...
  • Meg kell szüntetni a Hős utcai szegregátumokat Kőbánya polgármestere szerint (Budapest, X. kerület) HirdetésKőbánya polgármestere szerint több milliárd forintos állami támogatásra volna szükség ahhoz, hogy felszámolják a Hős utcai gettót, ráadásul jogi és anyagi akadályokba ütközik az utca 15-ös számú épülettömbjének lebontása is,...
  • Te jó ég! Így teszi tönkre a fogkrém a spermát HirdetésTalán nem is hinnéd, milyen sokat árthatnak a tisztálkodószerek a hímivarsejtek egészségének. Egy friss kutatás rávilágított, hogy a spermiumok számát, alakját DNS-ét is befolyásolják. A kutatás során 325 férfitől vettek...
  • Elárulta születendő gyermeke nevét Debreczeni Zita HirdetésEsküvőjük óta a trónörökös kérdés is napirendi ponton van a sztárpár életében. Már a nevet is kiválasztották. Néhány hónappal ezelőtt, Olaszországban mondták ki a boldogító igeneket Debreczeni Zita és Gianni....
  • Új dizájnerdrog pusztít HirdetésTöbb embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba hétvégén. A rendőrség azt gyanítja, hogy újfajta pszichoaktív drog van terjedőben. A kábítószerek terjesztői mindig újabb és újabb ártalmas portékával kábítják a fiatalok –...

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója
március 16
14:52 2016
Hirdetés

A leg­ré­gibb ha­jó­roncsra buk­kan­tak a nagy föld­rajzi fel­fe­de­zé­sek ko­rá­ból. Az Es­me­ralda egy­kor Vasco da Gama ha­jó­ra­já­hoz tar­to­zott, és 1503-ban süllyedt el, ami­kor meg­szál­lot­tan ke­res­ték a ten­ge­ren a ke­res­ke­delmi út­vo­na­la­kat India felé. A ré­gé­szek egy olyan ritka érmét ta­lál­tak a ron­csok közt, ami­ből eddig csak egyet­len darab lé­te­zett…

Mindenki ismeri a történetet, ha máshonnan nem is, akkor a történelemkönyvekből: Vasco da Gama, hosszú utazás után, 1498-ban futott be az indiai Calicut városába, így övé lett az Indiába vezető tengeri útvonal felfedezésének dicsősége. Otthon igazi hősként ünnepelték, hiszen valóra váltotta Tengerész Henrik herceg nagy álmát: bebizonyította, hogy Indiába a tengeren át is vezet út. 

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója

1502-ben újra elindult Indiába, ezúttal 20 hajóval, hogy egzotikus fűszerekkel és egyéb indiai áruval megpakolva térjen velük haza. Ezek közt volt az Esmeralda is, amely a következő visszaút során 4 másik hajóval egyetemben leszakadt a hajórajtól India dél-nyugati partjainál. 

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója 1

Az Esmeralda kaptiánya Vincente Sodré volt, Vasco da Gama egyik nagybátyja, aki ahelyett, hogy Indiában maradt volna fűszerszállítmányra várva, egy másik hátrahagyott hajóval együtt elindult nyugat felé, hogy ellenséges arab kereskedőhajókat fosszon ki.

Végül 1503 májusában süllyedt el az Oman partjainál található Al-Hallaniyah sziget közelében, miután egy erős viharban elszakadt a horgonya, elsodródott a kikötőből, majd zátonyra futott. A katasztrófa helye eddig is ismert volt a korabeli krónikák által, csakhogy a vihar a roncsot 48 kilométerrel arrébb sodorta, így többé senki sem találta meg.

1998-ban azonban búvárok ismét felfedezték a roncsokat. A feltárást csak idén kezdték meg, így derült ki, hogy a hajó azonos az Esmeraldával.

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója 2

A búvárok végül 2800 műtárgyat találtak a roncsok közt, ágyúgolyókat, söréteket, drágaköveket, kerámiákat, egy díszes harangot, és 12 darab arany cruzádót. Már ennyi elég lenne a hírnévre vágyó régészeknek, de előkerült valami, ami mellett ezek az értékek eltörpülnek.

A kincsek közt volt egy érme, ami sokkal jobban izgalomba hozta régészeket, mint az arany: Egy rozsdás, sérült indio ezüstérme, amelyről kiderült, eddig csak egyetlen példányt találtak belőle a világon. Ez már a második.

Szellempénzt rejtett Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt hajója 3

Az indio érméket még Vasco da Gama verette 1499-ben, az első Indiába vezető útját követően. Hogy hová tűnt a többi, rejtély, de alighanem szintén valamelyik hajóroncsban hevernek az óceán mélyén.

Ez a kis ezüstpénz annyira ritka, hogy “Dom Manuel szellempénze” néven vált ismertté, I. Mánuel portugál király után. Értéke szinte felbecsülhetetlen.

Forrás: esmeraldashipwreck.com/Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hirdetés
photographer-banner_468
loading...
tűzvédelem

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Értékesítő állások

Hirdetés
Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox