Arborétum

Szelestei arborétum

A Szelestei arborétum több szempontból is rendhagyó. Festetics Andor alapította 1873-ban – mégpedig nem igazán arborétumnak való helyen. A terület egy északkeleti kitettségű domboldalon terül el, ahol semmilyen vízfolyás nem biztosítja a park növényeinek vízellátását, ráadásul Kemenesalja tájegységnek ez a része már nem optimális az időjárás szempontjából sem arborétum kialakítására, hiszen éves csapadékmennyisége nem éri el a 700 mm-t. Mégis, mindezek ellenére, felemelően szép ligetes és szabad területeket, valamint sűrűbb, “erdei részleteket” egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot sikerült kialakítani. Ennek egyik “oka” Baich Mihály hozzáértése, aki a park tulajdonosa és igazi gazdája Festetics után, valamint egy festőművész meglátásainak szerepe a kialakításban. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye-liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek pihentetik a látogatók lelkét. A területen, az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él, például kockásliliom, királyné gyertyája stb.
Rendhagyó az is, hogy az arborétum, kialakítása óta, nyitva áll a falu lakosai előtt, ezért a világháború ínséges ideje alatt sem vágta ki fáit a környék lakossága, hisz nap mint nap élvezve a kert békéjét, tisztában volt értékeivel.
A parkban található Festetics-kastély 1952-ben leégett, de a legutóbbi pár évben sikerült helyreállítani.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/Arboretum_Szeleste

Cím: Berzsenyi u. 40.
Tel: +36 (95) 365-002
E-mail: [email protected]
Web:

Hasonló hírek

Holt-Rába tanösvény

info

Őrségi Nemzeti Park

info

Bozsok Kovácsi-rét Természetvédelmi

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------